Voor Nederland zeldzame Steppevorkstaartplevier gezien in waterbergingsgebied Twisk

Steppevorkstaartplevier
Steppevorkstaartplevier

Twisk – Afgelopen September is in het waterbergingsgebied bij Twisk de voor Nederland zeldzame Steppevorkstaartplevier gezien.  Vanaf het jaar 1900 totheden is de vogel 34 x gezien in Nederland. In de maanden augustus en september was de Steppevorkstaartplevier waargenomen door diverse vogelspotters .

De vogel broedt van Roemenië oost tot in Kazakhstan; overwintert in Afrika ten zuiden van Sahara. Hoewel zijn broedgebieden verder weg liggen dan die van Vorkstaartplevier G pratincola, is de soort vaker vastgesteld. Mogelijk houdt dit verband met het feit dat hij over een langere afstand trekt en in het algemeen verder zuidelijk in Afrika overwintert. De twee november-gevallen zijn opmerkelijk aangezien het wintergebied in tropisch Afrika ligt (cf Cramp & Simmons 1983). Verder valt op dat de soort in 1981-88 vrijwel ieder jaar werd vastgesteld. (bron:Dutchavifauna)

De vogel is 24 tot 28 cm lang. De steppevorkstaartplevier lijkt sterk op de gewone vorkstaartplevier. Beide vogelsoorten hebben een sternachtig uiterlijk. De vleugels zijn van boven donker grijsbruin met zwarte slagpennen. Van onder is de vogel licht gekleurd; kenmerkend is een lichte, okerkleurige vlek onder de snavel, begrensd door een smalle donkere rand. De borst is grijs, geleidelijk naar de buik overgaand in wit.

Het verschil met de vorkstaartplevier is lastig in het veld te zien. Steppevorkstaartplevieren hebben een egaal gekleurde vleugel (vorkstaartplevier heeft een smalle witte achterrand), de ondervleugel is egaal zwart, de staart is iets korter en de snavel is zwart met minder rood op de ondersnavel dan bij de vorkstaartplevier.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.