Oudheidkundige vereniging Medemblik – Lezing Mark Raat over de kloosters van Medemblik

weeshuisMedemblik – Onze plaatsgenoot en gemeenteraadslid, Mark Raat is zeer betrokken bij de Oudheidkundige vereniging Medemblik en heeft zich tevens ingezet voor het ontstaan van het nieuwe stadsmuseum in het voormalige stadhuis. Mark studeert geschiedenis aan de Vrije Universiteit met als specialisaties middeleeuwse kerk- en kloostergeschiedenis en politieke geschiedenis van de Bourgondische tijd in de Nederlanden (1350-1515).

Voor een studieopdracht heeft hij onderzoek gedaan naar de twee kloosters die Medemblik in de late middeleeuwen hebben gekend: het Mariaconvent en Catharinaconvent. Hiervoor is bestaande informatie geactualiseerd met nog niet eerder verwerkt of bestudeerd bronnenmateriaal, waardoor enkele nieuwe inzichten over hun geschiedenis zijn ontstaan.

Op deze avond leert u over de ‘jonckvrouwen, maegden ende weduwen’ die tussen ca. 1395 en ca. 1575 hebben gewoond in het gebied rondom het huidige Bagijnhof en het weeshuisgebouw. Aan de orde komen onder andere: de vraagstukken over de precieze locaties van de conventen; de sociale achtergrond en dagelijkse activiteiten van de zusters; tot welke kloosterorde en religieuze stroming zij behoorden; hun grondbezit en inkomsten; de haat-liefdeverhouding met het stadsbestuur en de gemeenschap; de vele perikelen die de zusters troffen in de tijd van de Reformatie en hoe het de zusters is vergaan na de opheffing van de conventen door Willem van Oranje.

Details:

  • Waar: Café Brakeboer, Oosterhaven 30 Medemblik
  • Wanneer: vrijdag 31 oktober 2014
  • Hoe laat: 20:00 uur
  • Informatie: info@okv-medenblick.nl

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.