14.7 C
Medemblik
23 mei 2020 01:55
Medemblik Actueel.

Gezonde Andoikers. Scholieren verkopen kist vol groenten en fruit voor KiKa

Caro van Eijk, Roos Schooneman, Myrthe Busch en Dennis Botman verkopen voor KiKa
Caro van Eijk, Roos Schooneman, Myrthe Busch en Dennis Botman verkopen voor KiKa

Andijk – Het jongste bedrijf van Andijk heet ‘Gezonde Andoikers’. En jong is het zeker, want de mensen erachter zijn pas dertien en veertien jaar oud! Caro van Eijk (13), Roos Schooneman (13), Myrthe Busch (13) en Dennis Botman (14) bieden voor vijf euro een kist vol groenten en fruit aan, waarvan de opbrengst naar KiKa (stichting Kinderen Kankervrij) gaat. Het viertal runt hun bedrijfje uiterst professioneel; ze kregen zelfs een kleine lening als ‘startkapitaal’ van de Rabobank. En voor de promotie schakelden ze – heel gewiekst – De Andijker in!

Twee acties in één

Het begon allemaal met een opdracht op school. Voor het vak economie moest er een bedrijfje opgezet worden. De eerste stap was bedenken wat er verkocht zou gaan worden. Caro: “Veel klasgenoten gaan iets bakken en verkopen het dan aan kinderen op school.” “Maar volwassenen kopen eerder iets gezonds”, gaat Roos verder. Myrthe vult nog aan: “Toen we de opdracht kregen, was het veel in het nieuws dat groenten en fruit niet meer naar Rusland konden en hoeveel impact dat had op de economie.” Het viertal besloot daar op in te spelen en boeren te vragen hun (overschot aan) groenten en fruit voor een zacht prijsje aan hen te verkopen. Aangezien de winst naar een goed doel gaat, komt Caro spontaan met de slogan: “Twee acties in één, groenten en fruit voor iedereen!” Toen ze het plan voorlegden aan enkele lokale boeren en kwekers, waren die zo enthousiast dat ze allemaal ‘ja’ zeiden en hun producten zelfs gratis aanboden!

Om iets terug te doen willen ze de gulle gevers graag even noemen, dan weet iedereen ook meteen hoe goed gevuld de kist is:

Paprika’s (Kwekerij Mooijman, Wervershoof)
Appels en peren (Fruitbedrijf Pronk, Zwaagdijk)
Broccoli (Firma Appelman, Andijk)
Bloemkool (M&M Schuitemaker, Andijk)
Tomaten (Dekker Glascultures, Wervershoof)
Wortels (Firma Busch, Andijk)

Op volle toeren

Inmiddels draait het bedrijfje op volle toeren en is het tijd geworden hun product onder de aandacht te brengen. Dennis: “We gaan verkopen via familie, vrienden en in de lerarenkamer.” Daarnaast heeft het viertal een facebooksite en een e-mailadres aangemaakt, zodat ook anderen een kist kunnen bestellen. Al met al nemen ze hun opdracht dus heel serieus en zijn ze er zelfs plezier in gaan krijgen. Caro: “Toen we de opdracht kregen dacht ik ‘Oh nee, dat wordt weer wat!’” De anderen knikken instemmend. Myrthe: “Maar als je aan iets meedoet, wil je ook iets bereiken!” Hun (ambitieuze) doel is om 100 tot 150 kisten te verkopen. Ze hebben er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken, mede door hun scherpe prijs. Caro: “Het is goed dat we onder het bedrag van de supermarkt zitten.”

Met de ondernemersgeest en professionele instelling van de vier zit het wel goed. Dat bleek overigens ook wel uit de vraag aan De Andijker of ze het artikel eerst nog mochten controleren, voordat het gedrukt werd. Want er moet natuurlijk niet per ongeluk een fautje in sluipen…

Wilt u ook een ‘gezonde Andoiker’ worden? U kunt de kist tot 23 oktober bestellen via het e-mailadres gezonde.andoikers@gmail.com, de kist wordt zaterdag 25 oktober bij u thuisbezorgd. Meer informatie op de Facebookpagina ‘Gezonde Andoikers voor KiKa’ Let op: OP = OP

Bron: De Andijker

Reageren via facebook