Ook in Medemblik moet je straks werken voor je uitkering

Lakse werklozen
Lakse werklozen

Medemblik – Met ingang van 1 januari 2015 wordt er van de mensen die gebruik maken van een uitkering een tegenprestatie gevraagd.  De nieuwe organisatie ‘WerkSaam’ waarin de zeven Westfriese gemeenten en Op/Maat per 1 januari 2015 de participatiewet gaan uitvoeren heeft lijsten gemaakt van diverse werkzaamheden die deze groep mensen kunnen gaan doen. 

Deze werkzaamheden zijn tijdelijk en in projectvorm.  Tevens heeft men instellingen verplicht om op projectbasis mensen aan te nemen zodat deze groep mensen werkervaring kan gaan opdoen. Samen met een ambtenaar wordt per werkloze gekeken wat deze wel of niet kan doen en wordt zo verder begeleidt richting een toekomst met een baan en niet met een uitkering.

De instellingen krijgen voor deze mensen deels een subsidie en deels moet men deze mensen betalen.  De instellingen zelf zien dit somber in, “wij krijgen niet gemotiveerde mensen in het bedrijf die wij ook extra moeten begeleiden,” is een veel gehoord antwoord op onze vragen.  Het is voor elk bedrijf verplicht om hieraan mee te werken.

De tegenprestatie is landelijk verplicht en geregeld maar de gemeenten kunnen zelf invullen welke werkzaamheden er mogen worden gedaan daar dit geen invloed mag hebben op het vrijwilligerswerk.  Als iemand met een uitkering al vrijwilligerswerk doet, zoals bv. mantelzorg, dan wordt dit door een regisseur bekeken en ook als tegenprestatie gezien.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.