22.9 C
Medemblik
14 augustus 2020 14:05
Medemblik Actueel.

Entree van Medemblik mag er weer zijn!

Hersteld havenhoofd
Hersteld havenhoofd

Medemblik – Het havenhoofd de entree van Medemblik via het IJsselmeer! En ook dit meest noordelijke puntje van Medemblik moet natuurlijk af en toe worden onderhouden. Dus is er door Oosterhof Holman, in opdracht van de gemeente Medemblik, de afgelopen weken hard gewerkt aan het Medemblikker havenhoofd.

Er is van alles gebeurd in het bijna acht weken durende project. Met behulp van werkschepen Klasiena en Reina zijn de pieren voorzien van nieuwe stenen, de remmingwerken zijn hersteld en uitgebreid, het riet en onkruid zijn verwijderd en zijn nieuwe damwanden geslagen. Deze week worden nog twee kleine steigers aangelegd.

Waterbouwkundige ontdekking

Bij het verwijderen van een rij oude eikenhouten palen uit het Medemblikker havenhoofd, bleken deze beslagen met tienduizenden kopspijkers. Nu is na bijna 300 jaar deze wonderlijke wijze van verdediging tegen de zee weer boven water gekomen. De kopspijkers vormden de enige bescherming tegen de gevaarlijke paalworm. Deze mossel vrat na 1730 in korte tijd vele palen van de zeewering in het Zuiderzeegebied aan. Dit betekende een acuut gevaar, de dijken stonden op instorten.

De vondst van deze wormspijkerpalen geeft aan welke kapitale inspanningen de Zuiderzeegebied in korte tijd moest leveren om te voorkomen dat de dijken en dammen wegspoelden. Niet eerder werden dergelijke palen in zulke hoeveelheden teruggevonden. U kunt hierover meer lezen als u internet zoekt met de zinsnede ‘Unieke vondst bij renovatie havenhoofd Medemblik’, ook zijn er nog leuke filmpjes en foto’s over deze materie en dit project te vinden.

Bron: Oosterhof Holman.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?