Metamorfose Randwijk Medemblik nadert einde

Metamorfose nadert einde
Metamorfose nadert einde

Medemblik – In februari 2014 is een start gemaakt met de grootschalige wijkrenovatie van de Randwijk in Medemblik. Bij 90 huurwoningen wordt de complete buitengevel verwijderd en opnieuw opgebouwd. Per 3 weken wordt een blok aangepakt en opgeleverd. Met nieuw fris en eigentijds uitgevoerd metselwerk krijgen woningblokken een compleet nieuwe uitstraling. Nieuwe kozijnen en de verbetering van isolatie zorgen er voor dat huurders uiteindelijk ook lagere energielasten krijgen. Ook het ventilatiesysteem binnen in de woning wordt aangepakt. Aan de uitvoering is geen extra huurverhoging gekoppeld.

Speciaal voor dit project is de website www.renovatierandwijk.nl gemaakt. Dit platform wordt onder andere gebruikt om huurders te voorzien van actuele informatie. Het project wordt nog dit jaar afgerond.

Achtergrondinformatie

In juni 2013 zijn informatiebijeenkomsten gehouden over de aanpak van de wijk. Alle bewoners zijn ook individueel thuis bezocht om maatwerk te kunnen leveren. Vrijwel alle huurders hebben direct aangegeven akkoord te gaan met de plannen. Naast keuze in de uitvoering van vensterbanken konden huurders ook kiezen voor de plaatsing van tuindeuren (tegen betaling). In de tweede helft van 2013 zijn de plannen verder uitgewerkt door architect Peter Laan en voor de uitvoering Stabo Bouw uit Blokker. Kort voor de kerst werd een proefwoning aan de Bottelierstraat opgeleverd.

Het was belangrijk om de identiteit van de woningen te vergroten zonder de samenhang te verliezen. Door af te wisselen in kleuren en materiaalgebruik heeft ieder woonblok een eigen uitstraling gekregen. Huurders blijven tijdens de uitvoering in huis wonen. Om de overlast te beperken en voor een goede logistiek maakt de aannemer gebruik van een rails langs de gevel waar de steiger over heen rolt.

Het innovatieve karakter met betrekking tot duurzaamheid en de prijs-/kwaliteitverhouding is aanleiding voor de aannemer geweest om het project ook aan te melden voor de De Gouden Kikker Award. Deze landelijke prijs wordt toegekend aan bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Het verduurzamen van de woningvoorraad is een belangrijke opgave voor de toekomst. Met de realisatie van dit project wordt de levensduur van deze woningen uit eind jaren zestig verlengd met circa 30 jaar.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.