Medemblik Actueel.

Regionieuws

Dode vissen Medemblikkervaart mogelijk door werkzaamheden Westfrisiaweg

Schakel nachtmodus in

West-Friesland – Sinds vorige week zijn dode vissen gezien in de Medemblikkervaart ter hoogte van Risdam-Noord in Hoorn. Ook zou er sprake zijn van stankoverlast en trekken de vissen de aandacht van meeuwen.

Waarschijnlijk zijn de dode vissen een gevolg van eerdere werkzaamheden door HHNK aan een persleiding. Het HHNK betreurt de situatie en zijn direct sinds woensdagavond in actie om de balans in de vaart te herstellen, dit blijven zij doen als dat nodig is. Het HHNK houdt de waterkwaliteit in en rondom de Medemblikkervaart nauwlettend in de gaten.

Samenwerken aan water in de regio

Afgelopen woensdag 8 oktober hebben zij rond het traject van de Westfrisiaweg (N23) op vier verschillende locaties op één dag circa 2.800 meter persleiding aangesloten. Het ging om de trajecten: Oostergouw (685 meter), ’t Zevenhuis (1.585 meter) en Rijweg (400 meter) samen met de persleiding bij Hoorn Oost (125 meter). De bestaande leidingen zijn onderbroken en de reeds gelegde nieuwe leidingen zijn aangesloten en in bedrijf genomen. Deze persleiding is een belangrijk onderdeel van het afvalwatersysteem in de regio.

Het hoogheemraadschap werkt met diverse partijen samen om afvalwaterleidingen te verleggen, om plaats te maken voor het nieuwe tracé van de Westfrisiaweg (N23). Het HHNK zorgt er ook voor dat in de nieuwe situatie zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het water op het gewenste niveau is. Samen met de provincie en de gemeentelijke partners dragen zij er aan bij dat uiteindelijk de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid in de regio wordt vergroot.

Opstarten na werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden hebben elf tankwagens continu afvalwater getransporteerd naar de rioolwaterzuivering. Na afronding van de werkzaamheden zijn alle rioolgemalen weer opgestart. Nadat de gemalen werden opgestart, constateerden zij een haperende afsluiter. De aandrijving van de afsluiter bleek defect geraakt. Hierbij is afvalwater in de naast gelegen vaart gekomen. Op dat moment is direct het rioolgemaal weer uitgezet. De rayonbeheerder van het HHNK heeft de vaart extra doorgespoeld en een van de medewerkers van het HHNK heeft enkele dode vissen uit de vaart gehaald. De hoeveelheid dode vis leek echter beperkt. Twee tankwagens hebben verontreinigd water weggezogen uit de vaart bij De Opgang. Donderdag bleek tijdens diverse extra controles dat het water er goed uitzag.

Ook vrijdag zijn extra controles ingezet, indien nodig wordt dat herhaald. In totaal hebben vier omwonenden gebeld. De rayonbeheerder van het HHNK heeft persoonlijk contact met hen gehad. Mochten er bijzonderheden zijn in het water in uw omgeving, dan kunt u ook contact opnemen met onze rayonbeheerder via 072 582 8282.

Reageer op dit onderwerp

X