Marsepein, Taaitaai en Appelbollen…. Herfstvakantie in het Bakkerijmuseum

Medemblik – Hoera het is Herfst! In het lekkerste museum van Nederland is het in koude maanden, in de geur van speculaas en chocolade, lekker warm toeven. Bakkers zijn bezig, kinderen mogen meehelpen én zelf een activiteit doen. Van 12 tot en met 27 oktober betekent dat volop gezelligheid en activiteit in het Bakkerijmuseum van Medemblik.

bakkerij
Smullen van al het lekkers in het Bakkerijmuseum

Er is de laatste jaren gelukkig weer een hernieuwde belangstelling voor lokale en seizoensgebonden producten. In het Bakkerijmuseum werken ze niet anders dan met lokale producten en regionale recepten. Maar zo lokaal als de appels voor de appelbollen in de Herfstvakantie gebeurt niet vaak; de appelboom staat in de achtertuin van het museum. Niet uit moderniteit maar omdat de bakker dat vroeger namelijk ook zo deed. Meestal had de bakker er ook een klein ‘bedoeninkie’ bij, bijvoorbeeld een paar varkens, een kokerij voor feesten en partijen of gewoon wat extra levensmiddelen om te verkopen. Grondlegger van het museum Cees de Boer uit Wadway had, wat misschien wel de meeste bakkers erbij hadden; een boomgaard. Inderdaad ook voor de appels van de appelbollen, en appeltaart en appelflappen… Heerlijk die herfst!

Die verse appels, daarin schuilt een deel van het geheim van de voortreffelijke smaak van de appelbollen, die voor alle bezoekers in het museum bij de koffie te verkrijgen is. De andere factoren voor de legendarische smaakvolle appelbollen is toch een beetje bakkersgeheim, maar wellicht kunt u na lang aandringen wat tipjes van de sluier aan de bakker ontfutselen. Naast de appelbollen zijn er ook seizoenslekkernijen zoals taai-taai en gevulde speculaas. Dat is toch wel erg lekker voor bij de open haard…

Voor alle jonge bezoekers is er de mogelijkheid om, zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn, een herfstkoekje te maken. Daarna mogen ze de koekjes versieren. Voor veel kinderen is de herfstvakantie sowieso het hoogtepunt in het Bakkerijmuseum want tegen betaling van € 1,50 extra mogen de kinderen ook zelf met marsepein aan de slag. Er wordt als extra demonstratie ook geschilderd met chocolade. Deze bakkerskunst is bijna verloren gegaan, maar wordt in het Bakkerijmuseum nog hartstochtelijk bedreven met verbluffende resultaten. Het leuke is dat er de mogelijkheid bestaat om het zelf te gaan leren in cursusvorm. Zo blijft deze vorm van bakkerskunst hopelijk nog lang voortbestaan.

Wij zijn er klaar voor en zijn in verband met de te verwachte drukte alle dagen al een uurtje eerder open, dus van 11 uur tot 17 uur.

Verdere informatie over activiteiten in het museum kunt u vinden op de website www.deoudebakkerij.nl  of bellen met 0227-545014.  U vindt ons aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.