Uitgaanstip – Affichemuseum Hoorn

Hoorn – Met de openstelling van het Affichemuseum in Hoorn heeft Nederland ook, evenals Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Polen, Italië en Japan, een plek waar het fenomeen affiche structureel en permanent aandacht krijgt, zowel met een vaste collectie als met wisselende exposities.

Het Affichemuseum is gevestigd in twee 18e-eeuwse Waterschapspanden op de Grote Oost, op luttele meters afstand van het Westfries Museum, het Museum van de 20e eeuw en het kunstcentrum de Boterhal. In twee grote en twee kleinere expositieruimten worden tentoonstellingen ingericht, hetzij thematisch hetzij met het werk van een bepaalde kunstenaar of groep dan wel met topstukken uit een bijzondere collectie. Op de begane grond van het museum worden de wisselende exposities getoond. Op de eerste etage is de vaste collectie te zien met hoogtepunten uit 100 jaar Nederlandse affiches.

affichemuseum hoorn
Op de tweede etage van het museum is een selectief overzicht te zien van 100 jaar Nederlandse affiches.

Maar ook kunnen op verzoek tentoonstellingen elders kunnen worden ingericht of zal met presentaties aan externe evenementen worden bijgedragen. Omdat ook een educatieve ‘missie’ wordt gevoeld, zullen op termijn ook lespakketten of ander lesmateriaal worden ontwikkeld in samenwerking met onderwijsinstellingen en/of uitgeverijen. Het museum zal onderzoek naar affiches en hun makers initiëren en bevorderen met het doel de resultaten daarvan in publicaties naar buiten te brengen.

Affiches belichamen bij uitstek de ontwikkeling van de cultuurhistorie. Zowel de artistieke gedaante als ook de voorstelling zelf, het onderwerp, tonen in één oogopslag de geest en de stijl van de betrokken periode. Grote kunstenaars hebben zich bezig gehouden met het ontwerpen van affiches, in Nederland onder anderen Jan Sluyters, Jan Toorop, Berlage, Roland Holst, Bart van der Leck, H. Th. Wijdeveld, Chris Lebeau, Leo Gestel, Raoul Hynckes, H.N. Werkman, Harmen Meurs, Eppo Doeve, Nicolaas Wijnberg, Karel Appel.

De opgave om met artistieke middelen direct de kern van een boodschap te raken is immers voor menig schilder of tekenaar een onweerstaanbare uitdaging. Ook de belettering die zij kiezen weerspiegelt doorgaans treffend de geest van het époque. Maar zeker zo groot is het aantal van Nederlandse ontwerpers die van affiches hun specialisme hebben gemaakt. In een zeer onvolledige reeks: Lion Cachet, Van Caspel, Jac. Jongert, Piet Zwart, Paul Schuitema, Joop Sjollema, Frans Mettes, Dick Elffers, Jan Lavies, Charles Verschuuren, Otto Treumann, Wim Crouwel, Jan Bons, Leo Reitsma, Marten Jongema, Gielijn Escher, Anthon Beeke. Zij en hun hier ongenoemde collega’s hebben het Nederlandse affiche een voorname plaats gegeven in de wereld.

Adres en contactgegevens

Openingstijden

  • Dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur.
  • Gesloten op 1 januari, 1e Paas- en 1e Pinksterdag, 30 april, 25 en 26 december.

Op de dagen dat een nieuwe tentoonstelling geopend wordt gaat het museum om 15 uur open.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.