13.8 C
Medemblik
29 september 2020 03:03
Medemblik Actueel.

Jumbo breekt plofkip belofte

Zwaagdijk-Oost – Supermarktketen Jumbo breekt de eerdere belofte om eind 2015 geen vlees afkomstig van plofkippen meer te verkopen.  Het is volgens de supermarktketen niet mogelijk om de plofkip helemaal uit de schappen te halen. “Daar hebben wij, samen met onze leveranciers, meer tijd voor nodig. Wat we wél kunnen is alvast een eerste stap in de goede richting zetten.”

Haalbaar en betaalbaar

in de ban
in de ban

Bij de ontwikkeling van Nieuwe Standaard Kip is het duurzaamheidsbeleid van Jumbo – zorg voor mens, dier en milieu – altijd het uitgangspunt geweest. Daarbij houdt de supermarktketen nadrukkelijk rekening met de combinatie van haalbaarheid en betaalbaarheid. Haalbaar voor de Nederlandse pluimveehouders en betaalbaar voor de klant. Van Eerd: “Klanten geven aan dat ze wel een beter leven willen voor de kip, maar er niet altijd veel meer voor wíllen of kúnnen betalen. Met Nieuwe Standaard Kip komt Jumbo tegemoet aan de behoeftes van de klanten.”

De prijs van Nieuwe Standaard Kip ligt iets boven die van de basiskip (plofkip). Concreet komt dat erop neer dat de klant voor bijvoorbeeld een kipfilet van Nieuwe Standaard Kip slechts 1 euro per kilo meer betaalt. Van Eerd: “Zo maken we voor een grote groep klanten de drempel lager om de stap naar een duurzamer stukje vlees te maken. Een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor de kip!”

Nieuwe standaard

Voor Nieuwe Standaard Kip zijn speciale criteria vastgesteld die overeenkomen met de duurzaamheidseisen van Jumbo. De belangrijkste verschillen tussen de kippen in het Jumbo assortiment zijn:

Basis Kip Nieuwe Standaard Kip Scharrel Kip Biologische Kip
Leeft 35-45 dagen Leeft 49 dagen Leeft 56 dagen Leeft 70-81 dagen
Groeit 60-65 gram per dag Groeit 45 gram per dag Groeit 45 gram per dag 30-40 gram per dag
21 kippen per m2 13,5 kippen per m2 12 kippen per m2 10 kippen per m2
Geen natuurlijk daglicht Natuurlijk daglicht Overdekte uitloop Vrije uitloop

 

Naast meer ruimte en daglicht, is er bij Nieuwe Standaard Kip gezorgd voor zogenaamd afleidingsmateriaal. Een voorbeeld hiervan zijn de strobalen waar de kippen op en rondom kunnen scharrelen en zich zo minder vervelen. Op die manier heeft Nieuwe Standaard Kip een beter leven dan de plofkip.

Afspraken met de sector

In februari 2013 ondertekenden alle Nederlandse supermarkten een akkoord – de Kip van Morgen – voor betere leefomstandigheden voor kippen. Eerder heeft Jumbo de ambitie uitgesproken in 2016/2017 een duurzamere kip te kunnen aanbieden. In de Kip van Morgen zijn minimale criteria opgenomen die de keten gezamenlijk stelt om het dierenwelzijn stapsgewijs naar een hoger niveau te tillen. Jumbo gaat verder dan de minimale criteria die in dit akkoord zijn opgesteld. Zo heeft Nieuwe Standaard Kip beduidend meer ruimte en natuurlijk daglicht ter beschikking.

Meer duurzaam vlees

De opmaat naar een duurzamere kip sluit aan bij het streven van Jumbo om in zijn algemeenheid steeds meer duurzaam vlees aan te bieden. De afgelopen jaren is het aandeel duurzaam vlees toegenomen tot inmiddels meer dan 40% van het aantal artikelen in het schap. Een groot deel van het varkensvlees, Iers rundvlees, kalfsvlees en lamsvlees in de Jumbo schappen is al duurzamer en voldoet veelal aan strengere eisen voor dierenwelzijn zoals het Beter Leven keurmerk. Het is de bedoeling in 2017 alleen nog duurzamer vlees in het schap te hebben, waar mogelijk voorzien van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Wakker dier nog niet blij

Overigens is Wakker Dier nog niet helemaal te spreken over de Nieuwe Standaard Kip. De Jumbo-kip groeit dan wel net zo snel als kippen die één ster van het Beter Leven-keurmerk hebben, maar het dier komt volgens de stichting nog steeds niet buiten. De kip van Jumbo krijgt dan ook geen Beter Leven-ster, het minimale keurmerk voor dierenwelzijn.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?