VVD Medemblik wil einde aan overlast ganzen

andrea van langenMedemblik – Er moet een einde komen aan de immense overlast van ganzen in de gemeente Medemblik, een onder agrariërs al jaren geuite zorg. Daarom wil de VVD dat ook de gans op de nieuwe wildlijst van vrij bejaagbare diersoorten komt die de Tweede Kamer binnenkort gaat vaststellen.

Raadslid Andrea van Langen dient hiervoor in de raadsvergadering van 6 oktober een motie in, gesteund door Gemeentebelangen. ‘Wij willen dat de wethouder stappen onderneemt richting regiogemeenten, de Provincie en Tweede Kamer om te bepleiten de gans te kunnen bejagen. Nu zijn er onvoldoende mogelijkheden om de overlast van deze vogel tegen te gaan, het gaat landelijk om 20 miljoen schade per jaar. Hele oogsten van boeren worden opgegeten, recreatiegebieden liggen bezaaid met ganzenpoep en het leefgebied van weidevogels wordt aangetast.

Iedereen ziet het met lede ogen aan.’ aldus Van Langen. Andere dieren als de eend, fazant, houtdief, haas en het konijn staan al op de lijst van vrij bejaagbare diersoorten om diezelfde redenen. Van Langen: ‘Onbegrijpelijk dat de gans nog altijd vrijuit gaat terwijl de agribusiness en toeristische sector steeds meer gebukt gaan onder de alsmaar groter wordende populatie.’

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.