IVN West-Friesland – Bomen met oren

West-Friesland – Volwassenen en grotere kinderen met hun (groot)ouders kunnen zondag 5 oktober om 14.00 uur meedoen aan een herfstwandeling door het Streekbos. Laarzen aandoen bij nat weer om lekker te kunnen struinen.

Foto Judasoor: Toos Brink
Foto Judasoor: Toos Brink

Bezoekers gaan met de IVN-gids op pad om van alles over bomen te ontdekken: de verscheidenheid in vorm, de bladeren en sapstromen, de kenmerkende schors en gevormde zaden en bessen. Met oog voor wat er onderweg te zien valt aan paddenstoelen en dieren. Zoals vlieren en elzen b.v., die kunnen in de herfst en winter ineens oren krijgen: de veel voorkomende paddenstoel Echte judasoor. Maar op wilgen en populieren groeien vaak weer Valse judasoren, een miniatuuruitgave van Gewoon judasoor…

Kurk

De huid van een boom is van kurk en een goede schors is van levensbelang. Als die is aangetast hebben schimmels en insecten een kans om binnen te dringen. De allermooiste kurkporiën heeft de abeel. De grauwe abeel verdient de naam ‘ogenboom’ en de ‘reuzenwybertjes’ van de witte abeel zijn overal te herkennen. De ronddwarrelende zaden vormen in de voorzomer een sneeuwtapijt.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.