3.6 C
Medemblik
26 februari 2021 10:26
Medemblik Actueel.

Code rood voor kernraden gemeente Medemblik (video)

Medemblik – Draconische bezuinigingen maken kernraden vleugellam Op 10 september werden de kernraden van de gemeente Medemblik bijeengeroepen om een bestuurlijke mededeling te vernemen uit de mond van wethouder Joset Fit (GemeenteBelangen). Er was sprake van een bezuinigingsmaatregel die het college aan de gemeenteraad gaat voorstellen. Dat het niet om 10 of 100 euro zou gaan kon iedereen op zijn vingers uittellen; de wethouder belegt geen bijeenkomst waarin dat wordt meegedeeld dus moest het gaan om een substantieel bedrag!

Tekst: Gerrit van Keulen/Dorpsraad Andijk

Donderslag bij heldere hemel

Inderdaad, de kernraden is een draconische bezuinigingsmaatregel opgelegd, waardoor elke kernraad, ongeachte de grootte van de kern waar men werkzaam is, nog maar 1.250 euro per jaar krijgt met ingang van 2016. De mededeling kwam als een donderslag bij heldere hemel aan en zelfs meer dan dat! De waardering voor het werk van de kernraden werd vertaald in een enorme bezuiniging waardoor bijvoorbeeld de stadsraad Medemblik 1.600 euro moet inleveren van de 2.800, Andijk bijna 1.000 van de 2.150 en Twisk, als een van de kleinere kernen, slechts 50 omdat deze kernraad 1.300 euro krijgt.

Botte bijl in de subsidies

Het werd meteen al duidelijk tijdens de bijeenkomst dat de kernraden zich afvroegen hoe men met dát geld nog verder kunnen. Eén van de kernraden gaf al aan dat al het geld opging aan kosten van vergaderingen die bijgewoond worden door bewoners. Weer een andere gaf aan te stoppen ‘want dit heeft geen enkele zin meer…”. Iedereen is uitermate teleurgesteld over het voorstel van het college vanwege deze zware disproportionele bezuinigingen, waarin de waardering voor al het vrijwilligerswerk door alle leden van de kernraden in de gemeente Medemblik tot uiting komt door de botte bijl in de subsidies te zetten. Er is voorafgaan geen overleg geweest en er is geen overleg meer mogelijk, het besluit staat vast en alleen de gemeenteraad heeft nog het laatste woord.

Kloof weer groter

De kernraden worden op een zijspoor gezet, of zo u wilt, op halve kracht. Het is een politieke keuze van de coalitie van CDA, GemeenteBelangen en D66. Hiermee worden deze burgerorganisaties opzij gezet die ieder voor zich en in de eigen plaats een maatschappelijk taak vervullen. Het was een bewuste keuze, zo werd duidelijk. Het is dan ook onbegrijpelijk dat deze coalitie de kloof tussen politiek en de burgers groter wil maken terwijl de verkiezingsprogramma’s van de coalitiepartijen ons anders deden geloven. Code Rood voor de kernraden binnen de gemeente Medemblik! U hoort er nog meer over.

Reageren via facebook