Medemblik Actueel.

Bedrijven

Grote weerstand Westfriese bedrijven over inzet arbeidsgehandicapten

arbeidsgehandicaptenWest-Friesland – Per 1 januari 2015 gaat de Participatiewet inwerking. Bedrijven in Nederland zijn dan verplicht om tot 2026 honderdduizend mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Na vraag bij diverse bedrijven in West-Friesland wijst erop dat er grote weerstand is tegen deze wet. 

Verdringing

Gemeenten eisen steeds vaker van bedrijven dat zij mensen met ‘een afstand’ tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen als ze een opdracht voor de gemeente uitvoeren. Bijna de helft van de bedrijven zegt dat hun werkzaamheden niet door die mensen kunnen worden verricht. Ze zeggen vakmensen nodig te hebben. Bijna een kwart van de bedrijven heeft personeel moeten ontslaan. Tweederde vindt het oneerlijke concurrentie. En het leidt soms tot verdringing van andere medewerkers.

Een op de vier bedrijven zegt wel goede ervaringen te hebben met de zogenoemde social return-verplichting. Ruim 43 procent zegt mensen aan een vaste baan te hebben geholpen door de regeling.

Boetes

Bedrijven die niet voldoende mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen, hangt vanaf 2017 een boete boven het hoofd. De boete bedraagt 5000 euro per niet ingevulde werkplek.

Reageren via facebook