Minder Windmolens dan gedacht in de gemeente Medemblik

Medemblik – Maria Weeber en Siem Zeilemaker van Progressief West Friesland hebben met de gedeputeerde heer Talsma een gesprek gevoerd over de plannen van de Prov NH betreffende de plaatsing van Windmolens in Medemblik.

Gedeputeerde Talsma ontvangt van de PWF een kistje peren
Gedeputeerde Talsma ontvangt van de PWF een kistje peren (Foto: © 2014 Medemblik Actueel / Richard de Beer)

De Prov NH had kaarten uitgegeven met zoekgebieden, (zie de ter inzage ligging van de Prov NH) waardoor er grote onrust was ontstaan onder de bevolking. Zoekgebieden langs de hele Westfrisiaweg, of ten oosten van Nibbixwoud, ten noorden van Wognum etc. Het goede nieuws dat de heer Talsma vertelde, was dat deze plannen getrechterd zijn: Ingekrompen.

Huidige situatie: Voorlopig is voor de gemeente Medemblik de planning; vijf of zes windmolens langs de Westfrisiaweg ter hoogte van Zwaagdijk Oost. (Westfrisiapark) De hoogte zal niet meer de megaturbine zijn ( zoals de Ambtenaar bij Medemblik) (208 meter) maar deze molens worden Max 85meter ashoogte

Taakstelling vanuit het Rijk:

De Provincie NH moet 105,5 Megawatt opleveren voor 2020 (opgelegd door het Rijk) In januari 2015 moeten de kaarten, waar ze gaan staan, klaar zijn. Mocht het Rijk meer Megawatt gaan opleggen voor bijv. 2025 dan zal er weer gekeken worden naar de kaarten met de zoekgebieden in NH.

Progressief West Friesland bepleitte dat de besluitvorming in dit traject van onder af moet worden genomen. Gemeente en inwoners moeten betrokken worden bij de planvorming en zij moeten mee kunnen praten ( zie de gedragscode Nederlandse Wind Energie Associatie) voor het ruimtelijke ordeningsproces is ingezet. Dit gebeurt nu andersom: de Provincie heeft al een structuurvisie met kaarten ter inzage gelegd, dus het ruimtelijke ordeningsproces is al gestart.
Siem Zeilemaker bepleitte het beleid dat men het bezuinigingsbeleid ten aanzien van energie moet gaan promoten vanuit de Provincie. Dhr. Talsma viel Siem hierin bij.

Directe Toekomst: De betrokkenen uit de directe omgeving van de te plaatsen windmolens zullen in een gebieds atelier samen komen, (in een gebiedsatelier zitten directe omwonenden en uitvoerders. Zij gaan het plan nader uitwerken, waarin onderwerpen aan bod komen: o.a. financiële tegemoetkomingen, hoogte en hoeveelheid molens etc. . PWF zal meedoen met de inspraak hierover. Een wens benoemde Maria Weeber reeds: gratis stroom voor alle burgers in een dorp en onderhoud van het buurthuis. Ook benadrukte zij dat de voorlichting vanuit de Provincie NH op 9 oktober in Twisk niet in een duur oord moet plaatsvinden maar in het buurthuis. Hierover verschilden we van mening. Evenals de opmerking dat het uitgavenpatroon en feesten van de Statenleden de pan uitrijzen (van gemeenschapsgeld. ) De PvdA’ er Talsma verschilde van mening hierover met Progressief West Friesland.

Op de trappen van het gemeentehuis bood Maria Weeber een kistje’’ peren” aan uit West Friesland: waarop spreekwoorden waren genoteerd: de peer is nog niet rijp (de zaak is nog niet rond) Immers de gemeenteraad heeft besloten dat het Westfrisiapark niet door gaat. De Provincie moet zich niet vergalopPEREN bij ons, Wij willen niet met de gebakken peren zitten.

De’’ ter inzage ligging’’ bij de provincie NH start morgen: PWF heeft op de site  een voorbeeldbrief gemaakt. U kunt uw stem nu nog laten horen!!

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.