Lagere scholen gemeente Medemblik gymlessen onder druk door bezuinigingen gemeente

Medemblik – Kinderen op de basisschool moeten minimaal twee uur per week (en het liefst drie uur per week) kunnen sporten, zo was staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) met de basisscholen overeengekomen. In de praktijk blijkt die norm soms niet te worden gehaald. Als oorzaak meldden de scholen ons dat het vooral bezuinigingen bij de gemeente zijn die hier een hoofdrol in spelen. 

Staatssecretaris Dekker voelt er echter niks voor om de 2 uur gymles per week wettelijk verplicht te stellen. Volgens hem zijn de afspraken die al eerder zijn gemaakt hard genoeg. Ook is er volgens hem al extra geld beschikbaar gesteld voor het bewegingsonderwijs. De scholen die uiteindelijk niet aan de norm van 2 uur voldoen, kunnen worden gekort op dat budget.

[pullquote]“Bezuinigingen bij de gemeente kunnen consequenties hebben voor het bekostigen van bewegingsonderwijs op de basisschool.”[/pullquote]Gelukkig krijgen de overgrote meerderheid van de kinderen van onze lagere scholen wel de minimale 2 uur per week gymles. De leerlingen van de Dijkwerkers in Onderdijk gymmen bijvoorbeeld twee keer per week 1 lesuur, op OBS de Koet in Midwoud halen de leerlingen deze norm net niet, daar krijgt groep 3 t/m 8 twee keer per week 1 uur gym maar die bestaat uit 45 minuten gym en 15 minuten omkleden.

Het Koggenschip in Medemblik heeft voor de 7 lesgroepen 14 gymuren, deze uren gelden voor de leerlingen van groep 3 t/m 8. De kleutergroepen hebben hun eigen programma zowel binnenshuisals daarbuiten en maken veel meer uren dan de twee die de staatssecretaris is overeengekomen.

Op de St. Nicolaasschool in Nibbixwoud kunnen de leerlingen maar 1 uur per week gymmen, de oorzaak ligt hier in het feit dat er te weinig bevoegde gymleerkrachten zijn. Wel geeft een niet-bevoegde leerkracht een bewegingsles op het plein van de school. Deze les duurt een half uur.

Op de Mariaschool in Medemblik krijgen de leerlingen ook 2x per week gymles, de school meldt ons dat zij voor meer uren geen vergoeding krijgen, waar de leerlingen vroeger nog 3 uur per week gymles kregen is door bezuinigingen dit teruggebracht naar 2 uur per week. De groepen 1 en 2 van de Mariaschool gymmen elke dag in de speelzaal en spelen ook nog een half uur per dag buiten.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.