Basisschool de Meridiaan Medemblik herkent zich niet in problematiek migrantenkinderen

Geen herkenning problematiek kinderen arbeidsmigranten
Geen herkenning problematiek kinderen arbeidsmigranten

Medemblik – Door alle commotie die er ineens speelt rondom de kinderen van arbeidsmigranten hebben wij directeur Bert de Jong van basisschool de Meridiaan in Medemblik gevraagd hoe zij deze problematiek aanpakken. Van de Meridiaan is het bekend dat zij zich gericht bezighouden met kinderen van buitenlandse afkomst die (nog) geen Nederlands spreken. 

Zo vroegen wij of de school zich in deze problematiek herkend, ” Wij hebben inderdaad een aantal Poolse en andere buitenlandse kinderen op school. Ik herken de geschetste landelijke problematiek m.b.t. gedrag absoluut niet. Vanaf het moment van aanmelden en inschrijven is bij ons communicatie erg belangrijk, omdat de ouders inderdaad vaak beide werken. In een enkele situatie maken wij gebruik van een “tolk” of Poolse ouder die al wat langer in Nederland is,” was de reactie van Bert de Jong.

De Jong vind het verder belangrijk dat ze vanaf het begin worden ondergedompeld in een talige omgeving, waar ze zich snel het Nederlands eigen maken, met name bij kleuters, leren kinderen veel en snel, terwijl ook de leerkrachten zich specifiek tot deze kinderen richt. Daarnaast geeft de Meridiaan speciale taalondersteuning als blijkt dat dit nodig mocht zijn.

Vanuit de overheid komen geen extra financiële middelen om de instroom van deze niet-Nederlandse kinderen op te vangen, ze vallen niet onder de zgn. vreemdelingenregeling welke specifiek voor vluchtelingen is bedoeld.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.