PvdA tegen voorstel bezuinigingen kernraden en aanpak dorpshuizen.

Medemblik – De fractie van de PvdA Medemblik wil dat het college teruggaat naar de tekentafel om met een beter voorstel voor bezuinigingen op kernraden en dorpshuizen te komen. Het halveren van subsidies voor de kernraden is voor de PvdA onaanvaardbaar.

De kernraden weten vaak als eerste wat er leeft en speelt in een kern. Zij versterken contacten tussen de bewoners, zijn het aanspreekpunt en klankbord voor de kern. Zij begeleiden de initiatieven die een kern belangrijk vindt. Kernraden zijn ook het aanspreekpunt en adviesorgaan voor het gemeentebestuur. Gevraagd en ongevraagd adviseren zij over elk besluit dat de kern raakt. Dat vraagt een gemeente die luistert, meedenkt en positief inspeelt, waarbij ook de kernconsulent een belangrijke schakel vormt.

Het huidige bezuinigingsvoorstel holt de opzet van de kernraad uit, vandaar de PvdA wil dat het college haar huiswerk opnieuw doet. In het coalitieprogramma komt opmerkelijk genoeg het woord kernraad niet eens voor!

Het bezwaar geldt ook het voorstel voor de dorpshuizen. De PvdA wil een geïntegreerd bezuinigingsvoorstel van een breed accomodatiebeleid, waarin alle voorzieningen zijn meegenomen, niet alleen dorpshuizen. Belangrijke voorziening voor een kern zijn de dorpshuizen. De PvdA ziet ze als de huiskamer van de kern. De PvdA wil dat de dorpshuizen een juiste balans vinden tussen inkomsten en uitgaven met een kostendekkende exploitatie. Het feit dat de wethouder vorige week in de commissie aangaf, dit voor alsnog niet als voorwaarde te stellen, is zorgwekkend. Dit voorstel lijkt op paniekvoetbal, zonder zicht op financiële consequenties op langere termijn.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.