Bezuinig, verdeel en heers…. Niet! Dorpsraden ten dode opgeschreven.

bezuinigingenMedemblik – De kernraden worden getroffen door een grote bezuiniging. Afhankelijk van de grootte van de kern kan dat variëren van een paar tot 60 procent. Dat zij daar over wel op audiëntie bij de wethouder mochten komen, maar niet mochten meepraten getuigt van een arrogante houding en een dramatische communicatievaardigheid.

Dit bericht is door een inwoner van de gemeente Medemblik ons toegezonden (naam bekend bij de redactie)

Dat de gelijkschakeling plaatsvindt onder het motto gelijke monniken, gelijke kappen is echter een ernstiger misvatting. Want waar een aantal kernen net splinternieuwe of opgeknapte dorpshuizen hebben, hebben andere kernen dat niet of zijn zij al jarenlang aan het vechten voor een goede dorpsaccommodatie. Dat sommige kernraden daardoor meer huur betalen om hun vergaderingen en openbare bijeenkomsten te houden wordt niet meegenomen in de bezuiniging op de kernraden. Sommige zijn hun gemeentelijke vergoeding al volledig kwijt aan die kosten.

Dat sommige kernen groter en sociaal veel diverser zijn en daarmee veel meer inspanning en een gevarieerderer aanpak vragen, wordt ook niet meer meegewogen. Er wordt van de bestuursleden daarmee verwacht dat ze er zelf (nog meer) geld in gaan steken. Vreemd, eigenlijk bizar voor een gemeente die de leefbaar op papier hoog in het vaandel heeft, die wil dat er ‘ogen en oren’ zijn in elk van de kernen. Ook vreemd in een tijd waarin niet alleen gevoelsmatig maar ook aantoonbaar de afstand tussen de gemeente in Wognum en de diverse kernen steeds groter wordt.

De afgelopen periode zijn er door de gemeente nogal wat blunders gemaakt doordat er in Wognum totaal niet duidelijk was wat er in de kernen leefde. Denk aan een concert op het water, het behoud van een zwembad of een trapveldje, of het niet bekend zijn wat nu eigenlijk de belangrijke hoogtepunten van het jaar voor elk van de kernen zijn. Met de bezuinigingen op de kernraden verspeelt de gemeente snel meer krediet. Het gemopper in de kernen op de afstandelijke gemeente zwelt aan. En terecht.

Wat de gemeente verkeerd heeft ingeschat in de aanpak van de kernraden is echter de saamhorigheid. Veel beslissingen op het gemeentehuis lijken ingegeven vanuit een verdeel en heers; het verschil in faciliteren van bijvoorbeeld de dorpshuizen of de zwembaden is daar een duidelijk voorbeeld van. Echter hebben de kernraden onderling allang overleg gehad en trekken zij gezamenlijk op tegen onjuiste beleidsvoornemens van de gemeente.

Gemeente Medemblik: bezuinig, verdeel en heers….niet!

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.