20.3 C
Medemblik
22 mei 2020 14:22
Medemblik Actueel.

VVD plaatst vraagtekens bij aanpak Illegaal grondgebruik inwoners gemeente Medemblik.

Van wie is die grond nu eigenlijk?

andrea van langenMedemblik – Na onderzoek van luchtfoto’s blijken er stukken grond van de gemeente in gebruik door anderen. Soms staat er een heg op, soms een schuurtje of het is bij een tuin getrokken. Burgemeester en wethouders willen dit gaan aanpakken. Kort gezegd komt het erop neer dat de gemeente de grond wil gaan verkopen aan de huidige ‘illegale’ gebruikers. Omdat in Andijk de meeste gevallen (107) gevonden zijn wil de wethouder in oktober daar van start  met  de ‘aanpak’. De VVD plaatst hier vraagtekens bij. Uit ervaring in omringende gemeentes (Hoorn, Enkhuizen, Koggenland) blijkt dat dit nog niet zo eenvoudig is en veel  protest kan oproepen .

Tekst: Andrea van Langen (raadslid VVD Medemblik)

Om hiervoor aandacht te vragen heb ik een bespreeknotitie geschreven. Veel gebruikers hebben namelijk jarenlang, meestal 10 jaar of langer geheel gratis de grond beheerd voor de gemeente. Een aantal van hen houdt daarnaast bijvoorbeeld ook het trottoir onkruidvrij of trekt het onkruid uit het gemeenteperkje. Het  is wat kort door de bocht om dan als gemeente met een beschuldigende vinger te gaan wijzen, dus: hoe verloopt de communicatie? In het plan van de wethouder stond dat de opbrengst van de te verkopen gronden meer zou opleveren dan de kosten om deze handhaving uit te voeren, hoe haalbaar is dit? Wat voor prijzen worden er voor de grond gevraagd? Kortom: voor de gemeente aan de slag gaat zou de raad beter geïnformeerd moeten worden. Want dat is nu niet bekend.

Tijdens de commissievergadering  bleek dat een meerderheid vond dat de wethouder volgens plan in oktober van start kon gaan. Wethouder Tigges complimenteerde de VVD echter met het feit dat wij dit op de agenda hebben gezet, hij gaf aan er zeker iets mee te willen doen. In  Andijk worden de mensen die volgens de gemeente grond gebruiken die eigenlijk van de gemeente is, straks individueel benaderd en krijgen ze de gelegenheid hun kant van het verhaal toe te lichten. Vervolgens komt er een maatwerkoplossing, niemand wordt dus verplicht grond te kopen. Op deze manier kan misschien voorkomen worden dat dit een langdurig juridisch verhaal wordt met alleen maar verliezers. Wij blijven dit nauwlettend volgen en zijn straks benieuwd naar uw ervaring: medemblik.vvd.nl

Reageren via facebook