Medemblik Actueel.

Flora en fauna

Open dag Egboetje en natuurterrein Oostwoud.

Foto speurtocht: Ria de Graaf
Foto speurtocht: Ria de Graaf

Oostwoud – Zondag 21 september wordt de jaarlijkse Open Dag gehouden in het IVN Natuurcentrum het Egboetje in het gelijknamige Egboetswater. Thema is deze keer duurzaamheid. Het kleinste NME-centrum in West-Friesland is een besloten, knus gebouwtje in een heringericht instructiebos.De poort staat open van 11.00 – 16.00 uur en iedereen is welkom om te zien wat er in die vier jaar al is gerealiseerd in dit stuk natuurbos.

Er zijn gratis natuuractiviteiten voor alle leeftijden:

  • Open Egboetje met een tentoonstelling over duurzaamheid. Voor kinderen ligt er recyclingmateriaal klaar om leuke, creatieve voorwerpen te knutselen.
  • Boekenmarkt met tweedehands boeken voor zachte prijsjes.
  • De imker laat zijn bijenkasten van dichtbij zien en vertelt over zijn bijenvolken en het imkeren. Het is een goed honingjaar dus er wordt honing geslingerd.
  • Korte rondleidingen door een IVN-gids over het Natuurpad, langs de paddenpoel en langere rondleiding door het naastgelegen Egboetswater.
  • Speurtochten voor kleine kinderen.
  • Slootonderzoek met schepnet en waterbeestjes op naam brengen.
  • Varen met de IVN fluisterboot door het Egboetswater, een nazomerse ervaring.

Het voormalig sneeuwklokjesterrein is door het Recreatieschap Westfriesland (RSW) ter beschikking gesteld voor natuureducatie. Het Egboetje aan de Liederik 15, 1678 JC Oostwoud is met de auto te bereiken via Hauwert-Wervershoof en voor fietsers en voetgangers ook via de brug.

Tijdelijke verkeershinder fiets-/wandelpad Egboetswater

Wegens werkzaamheden aan het fiets-/wandelpad in het Egboetswater ondervinden gebruikers van dit traject de komende tijd verkeershinder. Het traject vanaf de Liederik tot de Hazenweel / Pukweg zal tijdelijk slecht dan wel ontoegankelijk zijn wegens dijkverzwaring door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Recreatieschap Westfriesland. De werkzaamheden starten wanneer de weersomstandigheden dit toelaten.

Het Recreatieschap Westfriesland renoveert in week 39 en 40 het gehele fietspad vanaf de Liederik tot de Hazenweel/Pukweg. Wandelaars kunnen zonder hinder gebruik blijven maken van de diverse graspaden. Parkeren kan echter problemen geven.

Reageren via facebook