19.3 C
Medemblik
7 augustus 2020 11:00
Medemblik Actueel.

Mantelzorgpas groot succes: landelijke uitrol start in West-Friesland

West-Friesland – Het Sociaal Cultureel Planbureau concludeert vandaag dat Nederlanders vrezen voor de druk om in toenemende mate voor elkaar te zorgen. Volgens schattingen telt Nederland op dit moment zo’n 4 tot 5 miljoen mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Maar wat gebeurt er wanneer een mantelzorger onverwacht ziek wordt of een ongeval krijgt?

mantelzorgersOm snel actie te kunnen ondernemen en de zorg door te laten gaan, is de mantelzorgpas bedacht. De mantelzorger schrijft de naam en het telefoonnummer van de plaatsvervanger op de pas en stopt deze in de portemonnee, zodat hulpverleners direct de vervanger kunnen waarschuwen als dat nodig is. De mantelzorgpas doet in steeds meer regio’s in Nederland zijn intrede. Na verschillende regio’s in Noord-Holland is de mantelzorgpas nu ook beschikbaar in West-Friesland, waarna de uitrol in rest van Nederland op de planning staat.

De mantelzorgpas is een samenwerking van het Zorgkantoren Coöperatie VGZ, Kennisplatform Mantelzorg West-Friesland en Univé Zorg. “Burgers moeten steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving. Dit betekent dat professionele hulp steeds meer wordt vervangen door vrijwilligers en van meer en er meer mensen wordt verwacht dat zij voor de benodigde zorg een beroep doen op familie, vrienden of buren. Dat kost veel tijd en energie. Met de mantelzorgpas willen we mantelzorgers hierbij zo goed mogelijk ondersteunen”, vertelt Ellen de Jong, woordvoerder van Univé. In Noord-Holland is de mantelzorgpas al een groot succes. En niet alleen omdat de zorg van een mantelzorger snel kan worden overgenomen: “De pas maakt de zorg bespreekbaar”, aldus de Jong.

Landelijke uitrol

De introductie van de mantelzorgpas gaat per regio. Eerst moeten de hulpverleners in een regio namelijk weten wat de pas is en hoe zij ermee om moeten gaan. Daarvoor moeten ze vaak ook hun procedures aanpassen, wat enige tijd kost.

Mantelzorgers die in West-Friesland geïnteresseerd zijn in de pas kunnen zich wenden tot Kennisplatform Mantelzorg West-Friesland www.ikzorg.nu, telefoon: 088 0075 144. Ook kan de pas opgehaald worden op Univé-kantoren in West-Friesland. Kijk op www.unive.nl/contact voor het dichtstbijzijnde kantoor.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?