12.6 C
Medemblik
20 september 2020 05:44
Medemblik Actueel.

Chocoladeweekend in Medemblik

Als je hier geen chocolade van kan maken!

Peter Wolfsen demonstreert chocolade
Peter Wolfsen demonstreert chocolade

Medemblik – Chocolade kun je eten, dat is wel algemeen bekend. Maar wist u dat je er veel meer kunt? Eigenlijk is de uitdrukking dat ergens geen chocolade van te maken is, dan ook gewoon misplaatst. Ontdek het allemaal in het bakkerijmuseum van Medemblik op 27 en 28 september. Er is een mooi en lekker programma, waarbij zo veel activiteiten zijn dat een aantal zelfs op locatie plaats zullen vinden.

Choco-relikwieën: In 1824 ontwikkelde van Houten een methode om cacaoboter en cacaomassa te scheiden, daarmee was hij feitelijk de uitvinder van de chocolade. Hij kreeg in 1828 patent op zijn methode en hield dit tot 1848. Daarna ontstonden vele kleine en grotere chocoladefabrieken. Een chocoladerekening uit 1849 of een vorm uit 1850 komt dus uit de allereerste begintijd van de chocolade en zijn voor chocoholics ware relikwieën.

Cacaoschilderen: in elk oud bakkersvakboek wordt deze techniek behandeld maar inmiddels is het bijna uitgestorven. Behalve in Medemblik, daar worden realistische schilderijen gemaakt van pepermunt en chocolade

Chocoladetovenaar: Peter Wolfsen demonstreert wat je allemaal met chocolade kunt maken en dat is verrassend veel, soms kinderlijk simpel maar altijd verbluffend mooi.

Chocoladesculptuur: chocolade wordt meestal in vromen gegoten maar het kan ook gebeeldhouwd worden. Lekker hakken!

Chocoladearchitectuur van kasteel Radboud

Chocoladeletters maken en garneren: Sinterklaas heeft het bakkerijmuseum al gecontact voor een flinke lading chocoladeletters. Gedecoreerd uiteraard, dus de bakkers zijn al bezig.. Bonbons maken: Uiteraard gebeurt dit dagelijks in het bakkerijmuseum, en dat is juist de reden om het ook met het chocoladeweekend te doen. Van lekkere interieurs worden mooie bonbons gemaakt. Bewegende chocolade: In de conceermachine en langs de fontein vloeit de chocolade rijkelijk. U mag er zelfs van proeven, uiteraard met een echt banketbakkerskoekje.

Decochoco: Ook de versieringen voor op de chocoladeletters en figuren worden met de hand gemaakt in het museum.

Omdat er zoals gebruikelijk een doorlopende kinderactiviteit is mogen zij allen bonbons maken. En mee naar huis nemen om thuis precies te kunnen vertellen wat je allemaal met chocolade kunt doen. Je kunt er echt van alles van maken!
Zondag zijn alle activiteiten, zaterdag de meeste. Vanaf 11 uur tot 17 uur bent u van harte welkom. Voor een volledig overzicht kunt u op de website kijken: www.deoudebakkerij.nl, of bellen met het museum 0227-545014

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?