Medemblik Actueel.

Flora en fauna

Medemblik Bloeit informatiebijeenkomst trok vele belangstellenden.

bloemenMedemblik – Onder zonnige, nazomerse omstandigheden kregen belangstellenden op zaterdag 13 september een rondleiding in de ecozone ‘De Westrand’ in Wervershoof.

Ze werden door medewerkers van Landschap Noord-Holland meegenomen in de wereld van flora en fauna. De bezoekers waardeerden de grote verscheidenheid aan planten en dieren in het gebied. Zij spotten bijzondere planten en verscheidene vlinders, zoals ‘de kleine vos’, het ‘landkaartje’, ‘icarusblauwtje’ en ‘koolwitje’. Na afloop van de rondleiding vertelden medewerkers van Landschap Noord-Holland, het IVN, de KNNV en de gemeente Medemblik over hun werkzaamheden voor natuurbeheer.

Het project ‘Help de natuur in Medemblik opbloeien’ heeft als doel om de flora en fauna te inventariseren en te beheren op een manier die de biodiversiteit helpt vergroten. De activiteiten worden gecoördineerd door Landschap Noord-Holland. LNH plant de tel- en natuurwerkdagen in.

Proefgebieden

De samenwerkende partijen hebben drie proefgebieden aangewezen:

  • Het Kreekbos in Wognum
  • De ecologisch zone ‘De Westrand’ in Wervershoof (nabij de sportvelden/ijsbaan)
  • ‘Pronkvliet’ in Medemblik (het gebied ten zuiden van de Vlietsingel)

 Planning

  • Aftrap: De aftrap van het project vond op 14 juni 2014 plaats in het Kreekbos in Wognum. Wethouder Tigges gaf hierbij  een toelichting op het project. Vervolgens was er een wandeling door het Kreekbos en ontvingen de aanwezigen de Natuur – en wandelgids ‘Beleef Noord-Holland op z’n mooist’ van Landschap Noord-Holland.
  • Vrijwilligers werven: Na juni zijn er drie proefgebieden aangewezen en is er begonnen met het werven van vrijwilligers voor inventarisatie en beheer van de natuur.
  • ‘Teldagen’: in juli, augustus en september zullen de vrijwilligers de flora en fauna in de proefgebieden inventariseren: de aanwezige soorten worden geteld.
  • Beheerplan: Na deze inventarisatie kan -indien gewenst- het beheer worden bijgestuurd.
  • ‘Natuurwerkdagen’: in het najaar en de winter zullen deze vrijwilligers vervolgens de natuur in de drie proefgebieden gaan beheren volgens het beheerplan, tijdens zogenaamde ‘natuurwerkdagen’. Bijvoorbeeld het knotten van wilgen, maar ook om minder zware werkzaamheden, zoals het verwijderen van zaailingen van bomen, het maken van takkenrillen en het verwijderen van akkerdistels.

Het beheer vindt in eerste instantie in de drie proefgebieden plaats. Als dit succesvol is en afhankelijk van het aantal aanmeldingen van vrijwilligers wordt dit eventueel uitgebreid naar andere gebieden in de gemeente.

 

Reageren via facebook