15.3 C
Medemblik
1 juni 2020 04:01
Medemblik Actueel.

Druk bezochte bijeenkomst nieuwe Moskee Medemblik

Medemblik – Vanavond was er een bijeenkomst in het sportcafé van de Muiter hier in Medemblik over de komst van de nieuwe moskee vlak naast de Muiter.  Dat het leeft onder de inwoners van Medemblik bleek al snel, een kleine 80 personen waren op de bijeenkomst afgekomen om te luisteren naar de architect van het gebouw en om vragen te stellen aan het bestuur van de stichting waaronder de nieuwe moskee valt. 

Het was al snel duidelijk dat vrijwel iedereen  in de zaal het een mooi ontwerp vind en er geen probleem mee heeft dat het er komt.  De vragen die gesteld werden gingen bijvoorbeeld over de oproep van het vrijdagmiddag gebed, hoe hard is het geluid en wordt het vanaf de minaret geroepen. Het antwoord is dat er geen oproepen vanaf de minaret worden gedaan maar er komen bij de ingang speakers te hangen die voor de duur van 5 minuten met een maximale geluidsdruk van 50dbA ( in je handen klappen is 60dbA).

Wat nog wel een punt van discussie werd is het voetpad dat nu langs de skatebaan ligt, deze wordt een stukje verplaatst richting het water om zo de gehele skatebaan ook te kunnen verplaatsten, de vrijgekoken ruimte wordt dan weer gebruikt om parkeerplaatsen te realiseren voor de bezoekers van de moskee.   De vragenstellers vroegen aan de gemeente of het niet mogelijk is dat er op het gedeelte dat langs het water ligt een hek kan komen om zo ongevallen te voorkomen, hier werd niet negatief op gereageerd door de aanwezige wethouder.

Binnenkort begint de procedure dat de gemeente bekend gaat maken dat zij medewerking willen gaan geven aan het bestuur van de moskee om deze te gaan realiseren, de inwoners van Medemblik hebben dan zes weken de tijd om hier op te reageren. Het moskeebestuur hoopt begin 2015 de eerste paal de grond in te kunnen slaan.

Reageren via facebook