23.5 C
Medemblik
12 augustus 2020 05:39
Medemblik Actueel.

De dag der dagen is aangebroken.. Medemblik gaat te draven.

Foto: Organisatie Draverij Medemblik
Foto: Organisatie Draverij Medemblik

Medemblik – Na 4 dagen Rondom is het dan nu tijd voor de ‘Dag der Dagen’ in Medemblik. Harddraverij 2014 is aangebroken en het wordt weer een groot feest zowel op als buiten de baan.  De meeste kroegen zullen vanaf het startschot vol met feestende mensen zijn, terwijl de paardenliefhebbers massaal langs de baan de dravers aan zich voorbij zien rennen. 

Ringrijderij

Elk jaar doen er zo’n 24 combinaties mee en daarbij gaat het niet alleen om het resultaat van het ringsteken. Er zijn geldprijzen en ereprijzen te verdienen met het ringsteken, voor de bestgaande paarden in de verschillende categorieën, het schoonste geheel, de beste wijze van mennen en er is een prijs voor het origineelste geheel

In 2013 wonnen Ben Duipmans en Lidia Rood-Klaver uit Zuidermeer de eerste prijs bij het ringsteken, bij het bestgaande paard won KWPN – Roy van Huub van Tartwijk uit Twisk de hoofdprijs terwijl Henni Smit en Mark te Meij uit Medemblik de hoofdprijs wonnen bij het schoonste geheel met een Dames Phaëton.  Ad Snip won de hoofdprijs als beste wijze van mennen en tot slot wonnen Ellen Spigt en Monique Goes met een Pony-Spider en de Shetlander Fridus de hoofdprijs.

Na een korte rondrit en een defilé voor het stadhuis, begint het ringsteken om 10.00 uur en wordt rond 12.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking ter hoogte van de jurywagen.

Kortebaandraverij

Om klokslag 13:30 uur zal het overbekende ‘Klaarmaken op uw plaatsen 1, 2, 3 weer over de Nieuwstraat gaan schalmen. De draverij 2014 is dan echt begonnen. 24 deelnemers aan de start met als gedoodverfde favoriet Qualva Nonantais die gaat proberen om voor de derde maal de beker voor zich op te eisen. De kampioen van 2013 doet helaas niet mee, de pikeur gaf dit jaar de voorkeur aan een andere kortebaan wedstrijd.

De Zilveren Zweep

In 1967 werd, in verband met het 125 jarig jubileum van Prins Hendrik, een ereprijs voor de winnaar beschikbaar gesteld. Deze prijs was een wissel-trofee, namelijk de ‘zilveren zweep’. Deze zweep was geschonken door de Zaandamse Harddraverijvereniging, die inmiddels was opgeheven en zo een goede bestemming had gevonden voor het kasoverschot.Het toenmalige bestuur had besloten dat de prijs eigendom werd van de pikeur die de kortebaan in Medemblik drie keer zou winnen. De zweep ging al na acht jaar – in 1974 – naar de pikeur die de kortebaan drie keer had gewonnen, namelijk Harry Pools.

Er diende in 1975 dus een nieuwe ere-prijs te worden aangeschaft en daarvoor werd dezelfde Zaandamse Harddraverijvereniging aangeschreven. Die waren wel bereid een ere-prijs beschikbaar te stellen, maar een zilveren zweep ging boven het budget. Wat dacht het bestuur van Prins Hendrik van bijvoorbeeld een zilveren theeservies als ere-prijs? Wel, dat vond men hier in Medemblik niet zo’n goed idee en besloten werd het verschil uit de kas van Prins Hendrik aan te vullen. Aldus geschiedde en in 1975 beschikte Prins Hendrik weer over een wissel-trofee in de vorm van een zilveren zweep.Het bestuur wilde de zilveren zweep wel wat langer in omloop houden en besloten werd dat de zweep definitief naar de pikeur zou gaan, die de kortebaan van Medemblik vijf keer in plaats van drie keer wist te winnen.

Het heeft 28 jaar geduurd voordat de zilveren zweep bij zijn definitieve eigenaar werd afgeleverd. In 2002 kwam de zilveren zweep in het bezit van Aad Pools. De vijf overwinningen werden behaald in 1976 met Ferdinandus R, in 1978 met Neres, in 1984 met Vera Klaziena, in 1989 met Costeau Boszorg en in 2002 met Lino Hawaï. Met Lino Hawaï werd niet alleen de zilveren zweep gewonnen, maar ook het Nederlands Kampioenschap dat in 2002 in Medemblik werd verreden.

Vanaf 2003 wordt gestreden om de derde zilveren zweep, ontworpen en vervaardigd door Siem Brieffies van Juwelier Bethlehem.(Bron: Prins Hendrik)

Om 20:45 uur is er zoals elk jaar een knallend vuurwerk die de 4 dagen van feesten afsluit.  Op dinsdag 16 september is de prijsuitreiking van de jeugdtoto bij accres Tandartspraktijk.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?