12.5 C
Medemblik
8 juli 2020 03:45
Medemblik Actueel.

Voorzitter Marc Meendering ‘Draverij is een virus waar je niet buiten kunt’

Dát is de Draverij van Medemblik. Die kun je nooit vergeten. En dat ie mooi is moet wel haast, een ieder toch wel weten…

Voorzitter Marc Meendering ‘Draverij is een virus waar je niet buiten kunt’
Voorzitter Marc Meendering ‘Draverij is een virus waar je niet buiten kunt’

Medemblik – De  derde maandag van september is de mooiste dag van het jaar. En dat danken wij aan Prins Hendrik, de harddraverijvereniging van Medemblik. Gesteund door vele vrijwilligers zet het bestuur weer een strak georganiseerd evenement neer. Met liefde voor de sport, het feest en Medemblik. We spraken met voorzitter Marc Meendering.

Tekst: Mieke Koomen

Het is de woensdagavond voor Draverij. De 172e editie. Al het voorbereidend werk is gedaan. Marc maakt tijd vrij voor de pers. Ook dat hoort erbij. Ik zit bij hem aan de keukentafel. Hij oogt licht gespannen. Hij heeft het druk gehad en de hectiek duurt voort op zijn werk bij de gemeente Medemblik. Soms komt alles tegelijk.

Hechte en zakelijke club

Eerst keuvelen we wat. Als rasechte Medemblikkers kennen wij elkaar en elkaars geschiedenis. Het behoeft geen nadere toelichting. We komen tot de kern, zijn voorzitterschap van harddraverij vereniging Prins Hendrik.

‘Ik doe niet zoveel hoor. Een voorzitter delegeert’, lacht Marc. Ik geloof het niet helemaal. Ze doen het samen. De  acht leden van het bestuur zijn goed op elkaar ingespeeld. ‘We hebben een leuke, hechte groep. We gaan heel vriendschappelijk met elkaar om, maar zijn wel een zakelijke club met een strakke organisatie.’

Vijf jaar voorzitter

Marc Meendering sloot zich 6 jaar geleden aan bij het bestuur. Toenmalig voorzitter Piet Koomen belde hem met de vraag of hij interesse had. ‘Ik was verbaasd en verheugd tegelijk. Had nooit eerder deel uitgemaakt van zo’n vereniging. Maar Piet zag iets in mij en ik zag het zitten.’

Na een jaar meekijken en meedenken nam hij het stokje over van Piet. De keuze daarvoor was snel gemaakt. ‘Het viel me meteen al op dat de organisatie ontzettend goed geregeld is. De taakverdeling is duidelijk en er ligt een gedetailleerd draaiboek klaar voor elk bestuurslid. Ik kon zo aanschuiven en de draad snel oppakken’, vertelt Marc.

Vrijwilligers zijn goud waard

De rol van secretaris Corrie Dekker-Kamma is hierbij cruciaal. Zij heeft een belangrijke basis gelegd waarop anderen kunnen voortborduren.

‘Elk bestuurslid en ook alle andere vrijwilligers zijn goud waard. Zonder hen geen Draverij. Dat mogen we nooit uit het oog verliezen’, benadrukt Marc. ‘De taakverdeling is duidelijk, maar we doen het samen. Daardoor kunnen we elkaar opvangen. Soms is dat helaas noodzakelijk.’ Hij doelt op de ziekte waar Corrie sinds enige tijd mee kampt. Naar omstandigheden gaat het goed met haar. ‘Ze doet nog steeds veel voor de vereniging, te veel eigenlijk’, vindt Marc . Ze heeft een deel van haar taken moeten afstoten. Astrid Noor-Struik en Wilma Klaver-Haakman hebben haar daarin bijgestaan.

Vergunningen

Naast de taakverdeling staat ook de jaarplanning strak op papier. In oktober wordt het evenement al aangemeld en in maart/april zijn alle vergunningaanvragen de deur uit. Voor het afzetten van de Nieuwstraat, het plaatsen van de kermis en het afsteken van vuurwerk. John Leystra, bestuurslid vergunningen, kermis en straatversiering houdt zich hier mee bezig. ‘De relatie tussen de gemeente en de vereniging is steeds beter geworden. Inmiddels weten ze ook dat ze van ons op aan kunnen. Alles verloopt soepel.’

Gokken en feesten

Marc groeide op met harddraverij. Op zijn tiende deed hij, samen met zijn vriend Jeroen Alkema, mee met de jeugdtoto. ‘Ik werd getipt om te gokken op Marion Fortuna. De hele middag hebben we in spanning langs de baan gezeten. Het paard won! Dat was geweldig om mee te maken. Sindsdien ben ik ook in voor een gokje en volg ik de draverij ook op die manier.’

Natuurlijk ontdekte Marc in zijn tienerjaren ook het draverijfeest achter de baan; in de cafés. Toch blijft hij altijd de baan opzoeken en met vrienden gokken. De opmerking je hebt zeker geen paard gezien, gaat voor hem niet op. Zijn voorzitterschap is een logisch vervolg. Marc beziet het evenement van alle kanten en geniet van de diversiteit. Zijn draverij start al op donderdag.

Vele gezichten

De collega’s van Stichting Rondom organiseren het grandioze feest in de dagen voor harddraverij. Maar ook de taken voor de vereniging starten al ver voor de maandag. Voor Marc kent dit lekker lange weekend vele gezichten. Op donderdag worden de versierde straten bekeken en beoordeeld voor de Univé straatversieringsbokaal. Op vrijdag reikt hij in de feesttent prijzen uit aan de winnaars. Ook brengt hij op vrijdag zo’n 80 krentenmikken van Bakkerij Raat rond bij alle vrijwilligers. Hij vindt het belangrijk deze mensen een stukje persoonlijke aandacht te bieden. Overdag is hij ‘meneer de voorzitter’, ’s avonds is hij gewoon Marc. De meeste tijd tenminste. Een paar minuten lang zal hij in de huid kruipen van Romana. ‘We doen mee aan de Prominenten Playbackshow. Met 2 vrienden sta ik op het podium als Rinus en Romana en Ronny Ruysdael.’

Chinese thee

Op zaterdag gaat hij met zijn vrouw Margrit en zoon Twan langs de stempelposten van de puzzelrit. Op zondagochtend is het tijd voor de viswedstrijd. Als voorzitter verzorgt Marc later die dag de prijsuitreiking. Daarna gaat hij naar het muziekfestival in de tent. Even los van zijn functie. ‘Ik maak het nooit laat op zondag en drink met mate.  Traditiegetrouw ga ik met mijn broer uit eten bij de Chinees. Dan drinken we thee. De volgende ochtend gaat mijn wekker om 7.00 uur. De hele dag wil ik fris zijn. Maandag is tenslotte de Dag der Dagen.’ 

Draverijdag

Als hij om 8.00 uur de Nieuwstraat op loopt staat alles klaar. De afzettingen, de controlepunten, de hekken langs en het zand op de baan. Jan Bos en Nico Visser en vrijwilligers hebben er al een halve dag opzitten. Marc begint de dag in het Stationsgebouw. De wijkagent, BOA’s en verkeersregelaars zijn al aanwezig en druk doende. Marc neemt met hen de laatste dingen door. Op datzelfde moment worden bij restaurant de Driemaster de ringrijders ontvangen door Astrid en Wilma. Ook daar is het al heel bedrijvig. Iedereen weet wat hij of zij moet doen. Het feest kan beginnen.

Sponsoren

[pullquote]

Met dank aan alle sponsors

  • Rabobank
  • Warnaar Steal Tech uit Canada
  • Agroplant
  • Univé
  • Accrès tandartspraktijken

en alle anderen die een steentje hebben bijgedragen

[/pullquote]We lopen op de zaken vooruit. Voorlopig zitten we nog aan de keukentafel. Marc heeft straks nog een teamoverleg. Hij holt achter de feiten aan. Het komt wel goed. Hij kan bouwen op een trouw team en een stevige organisatie. Vele handen  maken licht werk.

Marc vestigt de aandacht nog even op de sponsoren. ‘Naast vrijwilligers kunnen we niet buiten de sponsoren. Zonder hen geen Draverij. Elk jaar is het weer een uitdaging om voldoende budget bij elkaar te krijgen. Door de economische crisis zijn we belangrijke sponsoren verloren. Gelukkig zijn daar weer nieuwe bedrijven voor in de plaats gekomen.’ Voor de volledige lijst, zie http://www.prinshendrik.net/sponsoren

Trots op 725 jaar Medemblik

De voorzitter is trots. Trots op het bestuur, de vrijwilligers, de sponsoren, de stichting Rondom en natuurlijk alle Draverijliefhebbers. ‘Medemblikkers, Oud-Medemblikkers, buitenpoorters, er komt zoveel volk op af. Het is elk jaar weer een geslaagd evenement.’ Dit jaar staat in het teken van het 725-jarig bestaan van de stad Medemblik. Stichting Rondom en de vereniging versterken elkaar daarin. Samen hebben ze gewerkt aan het LekkerLangWeekend Magazine (http://pageflip.nl/rondomdraverij2014/)  en dit jaar krijgt elk lid van zowel de stichting als de vereniging een ballon aan de vlaggenmast. Een extra feestelijk tintje aan de toch al geel-zwart gekleurde binnenstad.

Meneer de voorzitter

Als dit artikel wordt gepubliceerd zal Marc al diverse voorzitterstaken hebben vervuld en geschitterd hebben op het toneel als Romana. Het lekker lange weekend is net begonnen en het mooiste moet nog komen. Maandag is Marc weer meneer de voorzitter. ‘Tot 19.30 uur hoor. Daarna ga ik naar huis. Doe ik mijn pak uit,  mijn spijkerbroek aan en ga ik hard hollend terug naar de Draverij’, vertelt Marc vrolijk. En dan kan het nog wel eens laat worden. Want, zo zegt Marc zelf, ‘Draverij zit in mijn bloed. Het is net een virus, maar dan een waar je niet vanaf wilt. De dag duurt altijd te kort.’

Wij wensen Marc en zijn team enorm veel succes en vooral ook veel plezier tijdens de 172e editie van  de harddraverij van Medemblik!

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?