17.1 C
Medemblik
23 mei 2020 21:44
Medemblik Actueel.

Wethouder steunt motie PvdA, coalitiepartijen gaat van schrik mee.

Felle discussie over optreden wethouder
Felle discussie over optreden wethouder

Medemblik – Tijdens de raadsvergadering van gisteravond van de gemeenteraad van Medemblik waar het soms fel werd gediscussieerd, vooral fractievoorzitter Bert de Jong trok fel van leer tegen de plannen van de coalitie, bleek de motie die de PvdA had ingediend tot grote schrik van de coalitiepartijen door wethouder Joset Fit te worden ondersteund waarna zij ook niets anders konden doen om ook voor deze motie te stemmen. 

In de motie van de PvdA wordt opgeroepen dat:

  1. Het college op dit moment informatieavonden houdt over de voorgenomen bezuinigingen op subsidie-ontvangende verenigingen, dorpsraden en andere maatschappelijke vrijwilligersinstanties,
  2. De bezuinigingsvoorstellen voortvloeien uit de door de raad opgedragen bezuinigingstaakstelling,
  3. Deze avonden bij betrokkenen tot veel onrust en onbegrip leiden, Raads-, en commissieleden vragen krijgen over het hoe, waarom en de gevolgen er van en hierop inhoudelijk geen antwoord kunnen geven

De PvdA wil dat het college nu de gehele raad op zeer korte termijn inhoudelijk informeert over de presentaties aan de verschillende clubs, verenigingen, dorpsraden (deze worden soms met meer dan de helft gekort) en alle overige vrijwillgersorganisaties. Zij moeten daarin duidelijk aangeven of het college zich wel houdt aan de kaders die door de gemeenteraad is vastgesteld.

De reden voor deze motie was het optreden van de wethouder afgelopen woensdagavond toen zij buiten de raad om al de dorpsraden ging informeren over de bezuinigingen nog voor deze door de raad waren goedgekeurd. Het college is van plan om nog maar maximaal € 1250,- per dorpsraad uit te trekken.

De Stadsraad van Medemblik was niet aanwezig bij deze avond, zij waren er niet bij omdat, en wij quoten Jacco Spil van de Stadsraad: “Vergeet ook niet dat de Stadsraad als enige in een kern zonder dorpshuis zit. We zijn dus veel geld kwijt aan het huren van accomodaties voor (openbare) vergaderingen. CDA heeft het steeds gehad over het belang van de leefbaarheid van de kernen, deze stap is in dat kader onbegrijpelijk en zal als gevolg hebben dat er nog meer raden zullen stoppen en ze in Wognum helemaal niet meer weten wat er in de andere kernen gebeurd. Inderdaad regentesk…”

Reageren via facebook