14.4 C
Medemblik
24 mei 2020 18:30
Medemblik Actueel.

Leerlingen Clussius College staan voor dilemma, wortel of zak chips. (audio)

Het dilemma van Dimitri en Jessica: chips of een salade? Foto: RTVNH/ Jurgen van den Bos
Het dilemma van Dimitri en Jessica: chips of een salade? Foto: RTVNH/ Jurgen van den Bos

West-Friesland – Uitgerekend vandaag is het krokettendag bij het Clusius College in Hoorn. Een mooie aanleiding voor de Schoolkantine Brigade om eens met school over gezonde voeding te praten.

Een reportage van @jurgenvdbos

De vraag: ‘chips of radijs?’ is snel beantwoord tijdens de lunchpauze; hoewel de meisjes eerder voor groenten kiezen dan de jongens. Uit gegevens van de GGD blijkt dat juist in Hoorn meer jongeren met overgewicht rondlopen dan in de rest van de regio. Dat heeft ook met het aanbod van school te maken. Juist vandaag staan er tosti’s op het menu en kroketten. Je kunt er ook pizza krijgen en noedels. De vette hap inruilen voor een gezonde snack is een nog een hele stap:

Het Voedingscentrum stuurt de Schoolkantinebrigade langs zoveel mogelijk scholen om advies te geven over gezonde lunches en gezonde snacks. Dan is het iedere weer schrikken van de automaten met vooral chips, koek en snoep. “Het is een doorn in mijn oog,” zegt Eke Boesten van het Clusius College. De school hoopt binnen een jaar het aanbod van de kantine aan te kunnen passen met meer salades en groeten.

Dimitri kiest voor de kroket als hij moet kiezen en Jessica voor de wortel. En als die kroket verdwijnt? Dan kiest Dimitri ook voor de wortel. Eke Boesten: “Gewoon het aanbod aanpassen en dan gaat de rest vanzelf. En die kroket nemen ze dan maar lekker in het weekeinde.”

 

Reageren via facebook