Medemblik Actueel.

Regionieuws

Kentekenparkeren in Hoorn. Big Brother kijkt met u mee (video)

Hoorn – Parkeren in Hoorn met kleingeld? Dat wordt de komende tijd steeds lastiger. De gemeente introduceerde deze week namelijk een nieuw parkeersysteem in de binnenstad. Hierbij betaal je met de PIN en moet je je kenteken invoeren. Volgens de gemeente een stuk gebruiksvriendelijker en efficiënter. Maar daar zijn niet alle inwoners het mee eens.

“Je typt gewoon het kenteken in en je voert een betaling uit. Dat is alles. Appeltje eitje”, legt wethouder Samir Bashara uit. Hij was deze week de eerste die de nieuwe parkeerpaal in gebruik nam. Naast het nieuwe parkeersysteem staan de oude parkeerpalen er ook nog steeds. Maar die gaan langzamerhand verdwijnen. In totaal investeerde de gemeente een half miljoen euro in de 38 parkeermeters. Volgens de wethouder een slimme investering, die naar verloop van tijd wordt terug verdiend. Zo is een parkeerkaartje niet meer nodig en door registratie van je kenteken kunnen parkeerwachten efficiënter werken,schrijft onze nieuwspartner RTVNH.

Maar het feit dat je je kenteken moet invoeren voordat je kunt parkeren, vinden sommige inwoners een vervelende gedachte. “Ik vind het triest”, vertelt een vrouw. “Triest, dat ook dat nog wordt geregistreerd.” Een andere man vertelt dat hij zeker niet zijn kenteken gaat invoeren. “Dan maar parkeren zonder te betalen.” Verder stellen sommige bewoners vraagtekens of het nieuwe parkeren wel echt zo gemakkelijk is. “Ik denk dat ouderen vooral moeite hebben met de overstap.” Volgens de wethouder hoeven de parkeerders zich geen zorgen te maken over de privacy. “De kentekengegevens worden alleen gebruikt om te kijken of auto’s wel hebben betaalt. Wanneer iemand netjes heeft betaalt, is zijn kenteken binnen 24 uur niet meer te koppelen aan die persoon.”

Naast een aantal kritische bewoners, zijn er ook zeker positieve geluiden. “Ik heb nooit kleingeld bij me, dus ik vind het een handig systeem”, vertelt een vrouw. Weer een ander heeft er geen problemen mee dat hij zijn kenteken moet invoeren. Hij vertrouwt erop dat zijn gegevens niet worden misbruikt . “En als dat wel het geval is: ik heb toch niets te verbergen”, lacht de man.

Reageren via facebook