Hondenbelasting leverde Medemblik 187.000 euro op in 2014

hondenbelastingMedemblik – De hond is de moderne melkkoe geworden voor de gemeente Medemblik,dit jaar is er maar lieft € 187.000,-  binnengehaald . Als je daar de directe kosten, € 59.000,-, vanaf trekt dan maakt de gemeente Medemblik een winst van € 128.000,- . Geld dat rechtstreeks de gemeentekas instroomt en direct voor andere doeleinden wordt gebruikt. 

Begin januari 2013 heeft het gerechtshof in Den Bosch uitspraak gedaan over het heffen van hondenbelasting voor algemene middelen. De rechter oordeelde dat dit in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. De hondenbelasting zou dus gebruikt moeten worden voor een specifiek doel en niet als algemene heffing. Dat betekent dat de hoogte van het bedrag in overeenstemming zou moeten zijn met de kosten die de gemeente maakt. De Hoge Raad oordeelde later dat gemeenten wel het recht hebben hondenbelasting deels te gebruiken voor de algemene middelen.

VVD wil meer voorzieningen voor eigenaren honden

De VVD wil dat de gemeente Medemblik meer geld terug laat stromen richting de hondeneigenaren, zo wil de VVD dat er proeven komen met losloopgebieden, afsluitbare afvalbakken. Zo is de roep in Andijk om een groter losloopgebied op het Vooroever groot.  De gemeente meldt dat er geen ruimte is binnen de begroting voor extra middelen en dat ook eerdere verzoeken voor extra middelen door de gemeenteraad zijn afgewezen. Het budget dat er is wordt gebruikt om de regelgeving nog duidelijker te maken.

De gemeente Medemblik heeft ondertussen wel de losloopmogelijkheid op het Andijkse deel van het Vooroever uitgebreidt, maar wel binnen de wettelijke kaders om zo de waterrecreant niet in het vaarwater te zitten.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.