5.4 C
Medemblik
26 februari 2021 20:11
Medemblik Actueel.

Echtpaar De Groot-Zwagerman 60 jaar getrouwd ‘Wij geloven in elkaar!’

110914midwoud (2)
Foto: Richard de Beer

Midwoud – ‘Ik ga nooit in Midwoud wonen’, zei ze altijd. Inmiddels woont ze er al ruim 22 jaar. Haar man Freek had er destijds een leuk huisje gezien. Ze ging overstag. Precies dat, elkaar tegemoet komen, noemt ze als belangrijk ingrediënt voor een goed huwelijk. ‘Je moet wel eens de zin van de ander doen en niet te lang doorzeuren’, vertelt Annie. Die insteek gecombineerd met het opgeruimde karakter van haar man vormt de basis van hun huwelijk dat op 11 september al 60 jaar duurt.

Tekst: Mieke Koomen

Annie is geboren in Nieuwe Niedorp. Haar vader was politieman en moest voor zijn beroep dikwijls verhuizen. Als jonge meid woonde ze in Hoogwoud. Vanuit daar ging ze met vriendinnen alle dorpskermissen af.
Op de kermis in Wijdenes ontmoette ze Freek de Groot uit Midwoud voor het eerst. ‘Mijn vriendin en ik moesten om 12.00 uur thuis zijn. Toen we weggingen riep Freek ons na: waarom gaan jullie al zo vroeg weg? Ik antwoordde dat ik hem de week erna wel op de kermis in Bobeldijk zou zien. En dat was ook zo….’

Wij geloven in elkaar

De vonk sloeg over, maar kon door omstandigheden nog niet direct uitgroeien tot een vuur. Freek werd uitgezonden naar Indonesië, maar hij weigerde. Dat betekende een celstraf van 2 jaar voor hem. Met opgeheven hoofd zat hij het uit. ‘Ik weiger mensen die mij nooit iets hebben aangedaan zelf iets aan te doen’, was zijn stellige mening. Een nobele en wijze gedachte.

In de twee jaar dat hij vast zat, schreven ze elkaar brieven. Na die tijd bloeide de liefde op. Na ruim 2 jaar verkering trouwden Freek en Annie. Niet in de kerk want, zo zegt ze: ‘Wij geloven in elkaar!’

Van Abbekerk tot Midwoud

Ze hebben een groentezaak in Abbekerk en daarna in Purmerend. Wegens gezondheidsredenen ging dat niet meer. Daarna runnen ze camping de Witte Hoeve in Schellinkhout. Na 3 jaar lukte ook dat niet meer. Ze nemen hun intrek in het oude stationnetje in Purmerend. Een prachtige plek. Tot Freek 22 jaar geleden een mooi huisje zag in Midwoud.

Ouders, grootouders en overgrootouders

Freek en Annie krijgen 4 kinderen, een zoon en drie dochters. Met een kraak in haar stem vertelt Annie dat ze hun zoon 32 jaar geleden door een motorongeval hebben verloren. ‘Alle dagen denk ik wel aan hem. En tijdens dit soort speciale gelegenheden nog even extra.’ Ellende is hen niet bespaard gebleven, maar ook mooie dingen kwamen op hun pad. ‘We hebben 6 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen. De jongste is net 3 maanden oud’, glundert de overgrootmoeder. Ze komen vaak even langs en daar genieten ze erg van. Iedereen zal ook aanwezig zijn op het feest dat ze zaterdag 13 september vieren.

Opgeruimd en actief

Nog elke winter trekt het koppel erop uit met de camper. Richting Spanje en Portugal. Daar ontmoeten ze veel vrienden. De gezondheid gaat redelijk. Freek heeft een zwakke rug, maar komt met rollator en scootmobiel nog overal. ‘Het is een opgeruimde man die niet bij de pakken neerzit’, vertelt een trotse Annie. Op de achtergrond hoor ik hem grappen maken. Het bevestigt zijn vrolijke aard. Annie maakt graag kaarten en bezoekt de gym met haar buurvrouw. Vanuit hun seniorenwoning in Midwoud leiden zij een goed gevuld en actief leven.

Daar horen de feestelijkheden rond het 60-jarig huwelijksfeest ook bij. Op 11 september bracht burgemeester Streng hen een bezoek. ‘Een hele eer’, zegt Annie. ‘Maar ik zal blij zijn als alles straks weer achter de rug is hoor. Ik houd niet zo erg van zo in de belangstelling staan’, lacht ze.

Hoe dan ook, ze hebben de aandacht dik verdiend. Wij feliciteren hen van harte en wensen het echtpaar De Groot-Zwagerman nog vele gelukkige en gezonde jaren toe samen!

Reageren via facebook