Medemblik Actueel.

Zure peren voor fruittelers door frauderende Polen. EU trekt steunmaatregel boeren in.

Medemblik(ANP) – De Europese Unie heeft de steunmaatregelen voor bederfelijke groente en fruit opgeschort wegens dubieuze claims. Brussel betwijfelt of sommige aanvragen voor compensatie wel realistisch zijn. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel woensdag bekend.

De noodsteun van 125 miljoen euro voor de groente- en fruitsector was op 18 augustus afgekondigd als reactie op een Russische importverbod. Vooral appel- en perenboeren dienden een aanvraag in voor een financiële vergoeding.

Bij sommige producten, zoals bloemkool en komkommers, overstijgen de claims uit één EU-lidstaat echter een paar keer de totale jaarlijkse Europese export naar Rusland. Naar verluidt zijn het de Polen die overdrijven en daarmee de maatregelen ondermijnen.

Brussel wil de komende dagen een plan voor doelgerichtere en efficiëntere steun presenteren. De commissie wil daarbij “rekening houden met de ervaring van de afgelopen weken.” De Europese Commissie blijft vastbesloten om de producenten te ondersteunen die plotseling een belangrijke markt verloren als gevolg van de Russische maatregelen, verzekerde Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw).

Later woensdag bleek dat het noodfonds van 125 miljoen euro is uitgeput. De Commissie ontving inmiddels claims van in totaal meer dan 125 miljoen. Voor appel- en perenboeren was in totaal 82 miljoen euro voorzien; voor andere producten 43 miljoen.

In West-Friesland zijn het vooral de fruittelers en groententelers die klappen krijgen. Al diverse telers hebben acties gehouden waarbij de klant zelf de peren mogen komen plukken, of kilo’s wortelen mogen komen halen.

Reageren via facebook