9.1 C
Medemblik
26 februari 2021 17:35
Medemblik Actueel.

VVD Medemblik tegen verplichte weidegang koeien

koeien weilandMedemblik – Als het aan de wethouder ligt worden veehouders in de gemeente Medemblik voortaan verplicht om 120 dagen per jaar (en dan 6 uur per dag) hun koeien te laten grazen op het land, tenzij ze hun stallen aan strengere milieueisen laten voldoen. Dit heeft te maken met het verlagen van afstand voor geurhinder van 100 naar 50 meter.

De VVD gaat in de raadsvergadering van 11 september a.s. een voorstel doen om deze extra regel tegen te houden. Raadslid Andrea van Langen: ‘Alweer worden er nieuwe regels bedacht om agrariërs het ondernemen in de weg te zitten. Prima als boeren hun koeien in de wei willen laten grazen, maar dat ga je ze als gemeente toch niet verplichten?!’

De VVD vindt het opvallend dat de wethouder hiervoor kiest. Want de wet zegt niet dat gemeenten dit moeten doen, ook in andere omliggende gemeenten als Koggenland en Opmeer is het daarom niet ingevoerd. De LTO* meldt op haar website ook het nut hiervan niet in te zien. Diverse agrariërs hebben bij de VVD al hun zorgen geuit, zij vragen zich af waarom de politiek altijd zo hoog opgeeft over het platteland maar vervolgens keer op keer vergeet dat het boerenbedrijf een onderneming is dat net als andere bedrijven de vrijheid nodig heeft om te kunnen ondernemen. Van Langen: ‘Bovendien is de vraag hoe je dit wilt gaan handhaven? Elke dag een ambtenaar sturen om de koeien in de wei te tellen? Laten we als gemeente niet op de stoel van de boer gaan zitten.’

De VVD roept alle veehouders in de gemeente Medemblik op om de andere politieke partijen bewust te maken van de beperkingen die de nieuwe regels zullen vormen voor hun bedrijfsvoering. Hopelijk komt er dan voldoende steun voor het VVD-voorstel om het te versoepelen.

Reageren via facebook