14 C
Medemblik
24 mei 2020 16:58
Medemblik Actueel.

Brandweerkorpsen West-Friesland bang voor escalatie door langere aanrijtijden duikteams

HOORN Op Twitter heerst onrust over de langere aanrijtijden bij waterongevallen in Hoorn en Heerhugowaard, nu de duikteams uit die gemeenten op non-actief zijn gezet in verband met hun rol bij het overlijden van hun collega John Impink tijdens een reddingsoperatie in het Noordhollandsch Kanaal bij Koedijk.

Volgens Rene Assendelft van de Hoornse politieke partij VOC worden bij waterongevallen in de gemeente Hoorn nu voor de zekerheid zowel de duikteams uit Purmerend als uit Alkmaar opgeroepen. Het duikteam uit Purmerend zou 18 minuten langer onderweg zijn, schrijft onze nieuwspartner RTVNH.

Volgens Mark Hennevanger van Reddingstation Wijdenes is de aanrijtijd voor de marineduikers uit Alkmaar nauwelijks korter. De langere aanrijtijd kan bij waterongevallen het verschil betekenen tussen leven en dood.

Onderbezetting
Volgens Assendelft, die stelt dat hij navraag heeft gedaan, duurt deze situatie nog tot het einde van het jaar. Behalve over de langere aanrijtijden maakt hij zich ook zorgen over de bezetting in de regio’s die de geschorste duikteams van Hoorn en Heerhugowaard vervangen. Als zich twee waterongevallen gelijktijdig in Hoorn en Purmerend voordoen kan dit er toe leiden dat er in één van de gemeenten een tekort aan duikers is.

Koedijk
De 50-jarige John Impink, brandweerduiker, redde begin augustus een automobilist toen die het Kanaal in Koedijk in reed. Impink raakte bij de reddingsactie onwel. Zijn collega’s, twee duikteams uit regio Hoorn en Heerhugowaard, probeerden de duiker nog te redden, maar dat was tevergeefs. Impink overleed korte tijd later.

Vakbekwaamheid
De Veiligheidsregio twijfelt aan de vakbekwaamheid van de duikers. Uit het eerste onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid is namelijk duidelijk geworden “dat een aantal zaken niet volgens de gebruikelijke procedure zijn uitgevoerd”.

Reageren via facebook