Medemblik Actueel.

Flora en fauna

Met botulisme besmette mantelmeeuw weer vrijgelaten

De grote mantelmeeuw
De grote mantelmeeuw

Midwoud – Afgelopen juni werden er in een paar gebieden in West-Friesland, waaronder de waterberging bij Twisk, botulisme waargenomen. Botulisme is een dodelijke ziekte voor vogels.  Door deze uitbraak van botulisme moesten de vrijwilligers van ‘De Bonte Piet’ in Midwoud overuren draaien. Vele tientallen vogels werden binnengebracht. 

Zo ook een grote Mantelmeeuw. Hij is binnengebracht omdat hij de botulisme bacterie binnen had gekregen. Bij botulisme krijgen de dieren verlammingsverschijnselen. Na een periode rehabilitatie, is hij weer sterk genoeg om zijn vrijheid tegemoet te gaan. 1 van de plaatsten waar deze meeuwen gespot worden is aan de kust bij Den Helder, en dit was ook de meest geschikte plek om het dier weer zijn vrijheid terug te geven.

De grote mantelmeeuw is een van de grootste meeuwen op de wereld. Hij kan wel een spanwijdte behalen van 170 cm. Hij komt niet veel voor in Nederland. Het is een echte kustvogel, die leeft van vis, schelpdieren, wormen en insecten.

Reageren via facebook