Medemblik Actueel.

Regionieuws

Onderwater zetten Drachterveld blijkt te werken. Waterpeil daalt in de sloten.

drachterveld2West-Friesland – Het onderwater zetten van het nieuwe waterbergingsgebied ‘Drachterveld’ bij Drechterland blijkt zijn vruchten af te werpen. Door de overvloedige neerslag van de afgelopen maand, in Medemblik is 140mm neerslag gevallen in de maand augustus, liepen de sloten bijna over van het water en klaagden de boeren steen en been vanwege het hoge waterpeil in de sloten. 

De volle waterberging zorgde dat de waterstanden in de sloten niet verder stegen en dat deze binnen enkele uren weer daalden. Voor de omwonenden was het een bijzondere ervaring, ineens lag een groot wateroppervlak naast de deur. Vele nieuwsgierigen kwamen op zaterdag een kijkje nemen. Op woensdag 27 augustus daalde de waterstand in de omliggende sloten weer tot normaal peil. Vanaf dat moment voert het hoogheemraadschap het water weer geleidelijk af naar gemaal het Grootslag in Andijk.

De waterberging is in mei 2013 geopend. Dat hij nu al in werking is gezet, geeft aan dat de waterberging niet zonder reden is aangelegd. In de toekomst krijgen we steeds vaker te maken meer en heftige regenval. Daarom neemt het hoogheemraadschap door heel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal maatregelen, bijvoorbeeld met de aanleg van waterbergingen. Deze gebieden kunnen in gevallen van nood tijdelijk water opslaan. Hierdoor vermindert de kans op wateroverlast.

Reageren via facebook