Drinkwaterbedrijven zien bedreiging in boren naar schaliegas

gasborenMedemblik – De drinkwatervoorziening loopt grote risico’s, omdat bedrijven vaker toestemming vragen en krijgen om tot grote diepten te boren voor onderzoek. Bij de boringen wordt vaak op grote schaal met chemicalën gewerkt. De bodem is volgens Vitens zo langzamerhand vogelvrij.

Meer dan de helft van het Nederlandse drinkwater komt uit de bodem. Vitens is met 5,4 miljoen klanten het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. “We hebben in Nederland schoon en veilig drinkwater. Maar het kost ons steeds meer moeite om die hoge Nederlandse standaard vast te houden. Meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen voldoet al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit”, zegt Declerq in de krant.

De directievoorzitter pleit voor een betere bescherming van de bodem, zodat de drinkwatervoorziening op langere termijn veilig wordt gesteld. Proefboringen moeten volgens haar aan veel strengere regels worden gebonden.

Schaliegas West-Friesland

Ook in West-Friesland wordt weer geboord naar nieuwe gasvelden en wordt er gezocht naar schaliegas. O.a. in Oostwoud, waar een zeer actieve beweging in het leven is geroepen om dit tegen te houden, zal binnenkort naar gas en schaliegas worden geboord.  Bij de boorput in Lambertschaag is het productieproces alreeds begonnen. Daar is begin dit jaar naar gas geboord.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.