Medemblik Actueel.

Flora en fauna

Steppevorkstaartplevier gespot bij waterberging Twisk

Foto: Bart Huijzers
Foto: Bart Huijzers

Twisk – Grote drukte bij de waterberging in Twisk, vele tientallen vogelspotters staan met camera’s, fototoestellen en verrekijjkers het gebied af te turen opzoek naar een voor Nederland zeer zeldzame vogel, de ‘Steppevorkstaartplevier ‘

De vogel is 24 tot 28 cm lang. De steppevorkstaartplevier lijkt sterk op de gewone vorkstaartplevier. Beide vogelsoorten hebben een sternachtig uiterlijk. De vleugels zijn van boven donker grijsbruin met zwarte slagpennen. Van onder is de vogel licht gekleurd; kenmerkend is een lichte, okerkleurige vlek onder de snavel, begrensd door een smalle donkere rand. De borst is grijs, geleidelijk naar de buik overgaand in wit.

Het verschil met de vorkstaartplevier is lastig in het veld te zien. Steppevorkstaartplevieren hebben een egaal gekleurde vleugel (vorkstaartplevier heeft een smalle witte achterrand), de ondervleugel is egaal zwart, de staart is iets korter en de snavel is zwart met minder rood op de ondersnavel dan bij de vorkstaartplevier.  In Nederland zijn maar enkele gevallen bekend dat de Steppevorkstaartplevier is gezien.

Reageren via facebook