20.9 C
Medemblik
26 mei 2020 15:27
Medemblik Actueel.

Paprikatelers West-Friesland zien in China nieuwe afzetmarkt.

Andijk – Sinds de Russische boycot van groenten, heeft de omzet van de paprikatelers een stevige knauw gekregen. Nu duidelijk is dat de Chinese grenzen open gaan voor hun producten, krijgen ze weer een beetje lucht.  

Een verslag van Matthijs Gemmink

Het zal alleen nog wel even duren voor de eerste Noord-Hollandse paprika’s in de Chinese keukens belanden. De productie stopt hier in november en begint pas weer begin maart. Daarnaast zullen er in China nog veel zaken geregeld moeten worden. Er is nu geen infrastructuur, er moeten handelspartners komen en locaties om de paprika’s naar toe te transporteren.

Paprika stapelen

Omdat Rusland de grenzen heeft dicht gegooid voor alle landen uit de EU, wordt europa momenteel overspoeld door paprika’s. Als Nederland een seizoen-stop heeft vanaf november pakken normaal andere landen zoals Spanje het weer op. Nu belanden alle paprika’s op een grote hoop en valt er bijna geen droog brood mee te verdienen.

Bereiding

China kent zelf ook paprika’s maar die zijn compleet anders dan de Hollandse paprika’s. “Wat de Chinezen precies met de paprika’s willen gaan doen, hoe ze ze gaan bereiden, maakt niet uit”, zegt teler Theo Jansen uit Andijk. “Anders laten we ze wel zien hoe ze onze paprika’s kunnen eten, daar zijn Hollanders inventief genoeg voor.”

Reageren via facebook