19.8 C
Medemblik
21 mei 2020 11:38
Medemblik Actueel.

Fruittelers West-Friesland weten het niet meer. Wel of niet plukken?

West-Friesland – Een kilo peren levert bijna niets op, maar het fruit laten hangen zal uiteindelijk ook geld kosten. Fruittelers in West-Friesland zitten duidelijk met een dilemma. 

Een reportage van RTVNH/Jurgen van den Bos

Fruitteler Frits ter Hofstede in Wijdenes heeft heeft mooie peren hangen, maar hij kan nu helemaal niets mee. Rusland heeft een boycot op het Hollandse fruit en de prijzen op de Nederlandse markt liggen bijzonder laag. “Twintig cent voor een kilo krijg ik, terwijl ik er minstens het dubbele voor moet hebben om uit de kosten te komen”, vertelt Ter Hofstede.

De kwekers zitten met een groot dilemma, want het fruit laten hangen kan gevolgen hebben voor de oogst van volgend jaar. Aan de andere kant kost het oogsten en de opslag ook geld. Ter Hofstede: “We gaan uiteindelijk toch maar plukken en het fruit opslaan en wachten op betere tijden.”

Het gaat om zo’n 50.000 tot 60.000 ton peren en die krijgen we in West-Friesland, laat staan in heel Nederland niet zomaar op. “Maar het zou wel helpen als we met z’n allen wat mer fruit zouden eten,” aldus Ter Hofstede.

Reageren via facebook