Hoogheemraadschap kan extreme regenval nog verwerken, maar……

Medemblik – De afgelopen week is in de regio Noord-Holland-Noord overvloedig veel regen gevallen, de maand augustus voor Medemblik is 109.5mm en dan hebben wij nog 10 dagen te gaan. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kan het nog bemalen maar waarschuwt wel voor toekomstig overlast mede doordat bewoners vaker hun tuin voorzien van tegels en geen groen meer overlaten waardoor het water niet weg kan. 

Wateroverlast afgelopen 28 juli
Wateroverlast afgelopen 28 juli

15mm neerslag per etmaal

De waterhuishouding zoals deze wordt gevoerd door het hoogheemraadschap is gebaseerd op een afvoer capaciteit van 10 kuub per min per 100Ha. Hetgeen neerkomt op het verpompen van 15mm neerslag per etmaal. De gemalen, stuwen en doorstroom profielen van de waterlopen zijn hierop uitgerekend en worden hierop ook onderhouden. Hiermee wordt aangestuurd op een gelijke verdeling van de overlast is een getroffen gebied.

Wateroverlast

De oorzaak van wateroverlast ligt vooral in het probleem dat er in een korte tijd te veel neerslag valt en dat kan het watersysteem niet verwerken, de gemalen en afvoersloten in de diverse polders zijn berekend op gemiddeld 15mm neerslag per etmaal, wat meer valt moet worden opgevangen in de bodem of in het oppervlaktewater worden opgeslagen, en dan het liefst zonder problemen voor de omgeving.

Bestrating in tuinen

Toch is het zo dat, ondanks dat de watersystemen aan de normen voldoen, er zeer extreme buien kunnen vallen die problemen zullen blijven veroorzaken. In dergelijke situaties geldt dat alle kleine beetjes helpen. Het toepassen van verhardingstypen die meer water doorlaten naar de bodem, of het aanleggen van lage parken die best eens een keer onder water mogen staan, bieden dan de ruimte aan het water en daarmee wordt voorkomen dat het de huizen in stroomt. Ook op het niveau van individuele huishoudens kan het schelen als op minder grote schaal alle tuinen van mensen vol met bestrating worden gelegd en de dak afvoer niet naar het regenwaterriool maar naar de tuin of regenton wordt afgeleid.

Het hoogheemraadschap probeert met campagnes en voorlichting het bewustzijn bij mensen te vergroten wat zij kunnen doen.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.