27.6 C
Medemblik
7 augustus 2020 11:48
Medemblik Actueel.

Het failliet van de brandweer in Noord-Holland-Noord. Duikers mogen niet meer duiken

Medemblik – De tragische dood van brandweerduiker John Impink bracht de Veiligheidsregio tot het uitvoeren van een onderzoek naar de uitrusting en protocollen bij de brandweer.  De schokkende conclussie was dat deze ernstig tekort schoten waarna de duikers bij de brandweer van de regio Hoorn , waaronder Medemblik, en Heerhugowaard een duikverbod hebben gekregen tot dit is hersteld. 

Brandweerregio’s op de schop

Afgelopen september kwamen wij al met het bericht dat de brandweerregio’s volledig op de schop gingen en er ook bij veel korpsen behoorlijk bezuinigd zou gaan worden. Zo worden de vrijwilligers bij de brandweer geslachtofferd omdat zij hun huidige volwaardige plek gaan verliezen. Komen er minder mensen op een auto en moet er mogelijk afscheid worden genomen van 1 blusvoertuig. Medemblik heeft dan nog maar 1 bluswagen op 9000 inwoners. 

Per 1 januari 2015 vallen alle brandweerkorpsen in West-Friesland onder het bevel van de nieuwe veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. En of dat nu zo’n goed idee is moet nog maar blijken. De Burgemeesters van de diverse gemeenten in West-Friesland hamerden er afgelopen mei nogmaals op dat de brandweer geen slachtoffer mag worden van o.a de bezuinigingen.

Dat met het wegbezuinigen van diverse voertuigen, en manschappen op een bluswagen grote problemen kunnen en gaan ontstaan bleek bij de brand afgelopen 22 juni in Andijk waar een kroeg tot de grond toe afbrandde. Brandweerlieden moesten zelfs uit Avenhorn komen, aanrijtijd minimaal 30 minuten, om assistentie te verlenen. Zijn er in de gehele regio West-Friesland maar 2 ladderwagens beschikbaar ( Hoorn en Enkhuizen) .

Niet bezuinigen juist investeren

Er zijn onderdelen in de overheid waar juist nooit op mag worden bezuinigd maar juist extra moet worden geïnvesteerd. Een mensenleven is onbetaalbaar en daar ga je niet opbezuiningen. Brandweer,Ambulances maar ook bij de politie is jaar na jaar gesneden in de kosten en personeel waardoor ongelukken zoals met de tragisch verongelukte brandweerduiker tijdens een reddingsactie in Koedijk.

Het zelfde geld voor de vrijwilligers bij de brandweer. Deze mensen staan dag en nacht klaar om waar dan ook in actie te komen en zijn als dank wegbezuinigd.   Mocht er nu een ernstig ongeval zijn waarbij een duikploeg nodig is dan moet men een beroep doen op de duikers bij de marine in Den Helder, of andere regio’s.  Dit zorgt weer voor zeer lange aanrijtijden en dus een grotere kans op dodelijke slachtoffers.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?