Tweede kamer wil halt aan macht supermarkten. Zij beslissen wat wij eten!

Boeren en tuinders moeten beter beschermd worden tegen de steeds groter wordende macht van Albert Heijn, Jumbo en andere grote supermarkten.

supermarktWest-Friesland – Er tekent zich een Kamermeerderheid af voor een nieuwe toezichthouder naar Brits voorbeeld die controleert of de supers hun macht niet misbruiken. Het CDA komt deze week met een plan dat in ieder geval al de steun van PvdA, SP en ChristenUnie krijgt. ‘In feite dicteren supermarkten met hun vijf inkooporganisaties nu wat er in de schappen ligt en hoeveel dat moet kosten’ zegt CDA-kamerlid Jaco Geurts, zelf vroeger varkenshouder. ‘Boeren kunnen in theorie weigeren, maar dan riskeren ze een grote afnemer kwijt te raken.’

Hij wijst op Albert Heijn en Jumbo die in het verleden hun leveranciers eenzijdig prijsverlagingen opdroegen. ‘Agrariërs verdienen daardoor nauwelijks nog een eerlijke boterham, ook het aanbod in de supers verschraalt.’ Een toezichthouder Eerlijke Handel Landbouw & Visserij kan hier wat aan doen, meent hij. Verder kunnen daar geschillen worden voorgelegd.   Geurts heeft verder forse kritiek op de Autoriteit Consument Markt (ACM), die slechts kijkt of consumenten de laagst mogelijke prijs betalen in de winkel. ‘De ACM moet ook het belang van landbouwers mee gaan wegen,’ schrijft het AD vandaag op haar website.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.