16.7 C
Medemblik
23 september 2020 19:57
Medemblik Actueel.

VoorleesExpress gaat weer van start

VoorleesExpress was in 2013 actief bij meer 60 gezinnen in Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en Stede Broec. U kunt zich doorlopend aanmelden als voorlezer, coördinator en gezin!

voorleesexpresMedemblik – De VoorleesExpress is in januari 2006 van start gegaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het project is sindsdien sterk gegroeid en blijkt een succesformule. De basis van de VoorleesExpress vormt het voorleesritueel. Door voor te lezen wordt de taalomgeving in huis verrijkt, het leesplezier en het aantal leeservaringen vergroot en dit bevordert de ontwikkeling van taal en geletterdheid bij kinderen. Hiernaast brengt de VoorleesExpress stadsgenoten met verschillende sociaal-culturele achtergronden met elkaar in contact.

Wie

De VoorleesExpress richt zich op gezinnen met kinderen tussen 2 en 8 jaar met een taalachterstand en betrokken bewoners die het leuk vinden om met andere bewoners in contact te komen.

Hoe

Gedurende een half jaar komt er wekelijks een voorlezer van de VoorleesExpress bij een gezin thuis om de kinderen voor te lezen. De voorlezer en het gezin hebben allebei een andere sociaal-culturele achtergrond, zodat er in het contact ook de mogelijkheid is om kennis te maken met elkaars leefwerelden. Het gezin en de voorlezer worden begeleid door een coördinator en gedurende het project zoeken zij samen naar een manier van voorlezen die bij het gezin past. Hierbij staat centraal dat een ouder (of een ander gezinslid) bij het voorleesritueel wordt betrokken om het voorlezen over te nemen. Ook wordt het gezin bekendgemaakt met de bibliotheek en haar verscheidenheid aan boekjes. Met een gratis lidmaatschap wordt het gezin gestimuleerd om vaker naar de bibliotheek te gaan en het taalaanbod in huis te vergroten.

Waarom

Door het introduceren van het voorleesritueel wil de VoorleesExpress de taalontwikkeling van kinderen bevorderen, hun interesse voor boeken vergroten en de taalomgeving in huis verrijken. Het voorlezen prikkelt de fantasie van de kinderen, versterkt hun gevoel voor de Nederlandse taal en vergroot hun woordenschat. Met het verkleinen van de taalachterstand, nemen de kansen van de kinderen op school toe. Op deze manier geeft de VoorleesExpress ouders de mogelijkheid om de toekomstperspectieven van hun kinderen te vergroten.

West-Friesland

Medemblik was in 2011 de eerste gemeente die de VoorleesExpress naar West-Friesland haalde. Enkhuizen, Hoorn en Stede Broec raakten enthousiast door het succes en deden in 2012 voor het eerst mee. Vanaf januari 2014 gaat bij zestig gezinnen in West-Friesland een voorlezer van start!

U kunt zich gedurende het hele jaar aanmelden voor VoorleesExpress, want starten is ook gedurende het jaar mogelijk.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?