Unieke collectie borden, slibaardewerk en majolica bij Co in Hoogwoud

West-Friesland – Co de Rijcke van de Gouwe in Hoogwoud heeft een unieke verzameling borden, slibaardewerk, majolica en tegels in de bodem rond zijn boerderij gevonden. Een selectie daarvan is te bewonderen.

boerenerfgoedDe bodemvondsten uit de Westfriese klei zijn hoofdzakelijk gevonden op het erf van de familie de Rijcke-Glas aan de Gouwe. In oude askuilen en vroegere sloten werd een grote hoeveelheid sieraardewerk en gebruiksaardewerk aangetroffen. De oudste vondsten dateren uit de tweede helft van de 15e eeuw. De gevonden voorwerpen lagen op ongeveer 2 meter diep, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven.

In de vitrines van het museum staan de mooiste exemplaren opgesteld. Het tentoongestelde majolica en faience aardewerk is zowel van buitenlandse, als van binnenlandse makelij. Het verschil is goed te zien omdat de Nederlandse borden wat grover zijn. Het Noord-Hollandse slibaardewerk krijgt speciale aandacht. Dit is voornamelijk vrij grof gebruiksaardewerk dat opgesierd werd met een patroon van witbakkend slib.

Co de Rijcke heeft zijn verzameling uitgebreid met oude tegels die eenzelfde, unieke voorstelling hebben als bepaalde borden die al in zijn bezit waren. Uiteraard worden ze naast elkaar getoond. De verzameling van Co is niet compleet zonder de prachtige vuurklok, die praktisch gaaf uit de grond kwam. Een uniek stuk dat een ereplek verdient in de Museumboerderij!

In de Museumboerderij wordt aan de hand van meubels en talrijke objecten de geschiedenis verteld van een goed florerend boerenbedrijf van meer dan 100 jaar geleden. In de diverse ruimtes krijgt de bezoeker een indruk van wonen en werken in die tijd. In de voorkamer en in de woonkamer zijn een open haard, bedsteden en veel gebruiksvoorwerpen uit de 19e en 20e eeuw te bezichtigen. De stallen zijn ingericht met voorwerpen voor de verwerking van melk tot boter en kaas. Dit was een voorname inkomstenbron voor de familie. De kaaspersen en arrensleden zijn fraai versierd met kleurig geverfd houtsnijwerk. Ze staan net als vroeger te pronk op de zomerstal.

De Museumboerderij staat bekend vanwege een uitgebreide verzameling merklappen eeuwen oude merklappen. De merklappen hangen ingelijst in de Hooiberg van de boerderij. Ook de archeologische vondsten die het museum in eigen vaste collectie bezit, worden getoond.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.