18.8 C
Medemblik
22 mei 2020 19:49
Medemblik Actueel.

HVC komt met registratiesticker voor rolcontainers

afvalcontainerMedemblik – Dit registratiesysteem brengt in kaart hoeveel containers er binnen de gemeente in gebruik zijn. Door diefstal en doordat containers soms worden ‘meeverhuisd’, zijn er teveel containers in omloop. Het bepalen van de hoogte van de afvalstoffenheffing hangt mede samen met het aantal containers per woning. Als er bij een woning meer containers in gebruik zijn, dan wordt de afvalstoffenheffing hier op aangepast. HVC is eigenaar van de minicontainers en zamelt in opdracht van de gemeente o.a. restafval en groente- fruit- en tuinafval in.

Waarom een registratiesysteem?

Elk huishouden van een laagbouwwoning beschikt standaard over een set van één grijze en één groene minicontainer. De laatste jaren is duidelijk geworden dat het aantal minicontainers dat wordt aangeboden niet meer overeenkomt met de opgelegde afvalstoffenheffing. Het legen van minicontainers waar geen afvalstoffenheffing voor wordt betaald, kost extra geld en het gebruik ervan is onrechtmatig.

Wat houdt het registratiesysteem in?

Alle minicontainers krijgen een sticker met een unieke code. Met deze code wordt de minicontainer ‘gekoppeld’ aan een woning. Minicontainers zonder sticker worden na de invoering van het registratiesysteem niet meer geleegd.

Extra container?

Voor huishoudens groter dan vijf personen, is het mogelijk een extra grijze minicontainer te krijgen. Voor inwoners met een tuin die groter is dan 500 m2 is een extra groene container beschikbaar. Beide containers kosten €75,- per stuk, per jaar.

Afval scheiden.

Deze materialen kunnen worden hergebruikt, of dienen als grondstof voor nieuwe producten. Door thuis uw afval goed te scheiden, draagt u bij aan het behoud van (soms) schaarse grondstoffen. En u heeft meer in huis dan u denkt. Bijvoorbeeld: een gemiddeld huishouden heeft per jaar zo’n 160 kilo gft. Dat zijn onder andere etensresten, fruitschillen en koffieprut. Door dit thuis al goed te scheiden, kan er groen gas en compost van worden gemaakt. Afval scheiden. Samen halen we eruit wat erin zit.

Niedorp en Wieringen

Als eerste in Noord-Holland-Noord krijgen de inwoners van Niedorp en Wieringen een registratiesticker op hun containers.

Reageren via facebook