27.6 C
Medemblik
7 augustus 2020 11:44
Medemblik Actueel.

De Bieb-vakantieapp blijkt schot in de roos, al 300.000 jeugdtitels gedownload

Medemblik – Ruim 300.000 jeugdtitels werden deze zomer al gedownload met de ‘VakantieBieb-app’. Onder de lezers zijn ook veel kinderen. Zomerlezen helpt om het leesniveau van kinderen op peil te houden, reden voor veel scholen de VakantieBieb onder de aandacht te brengen bij ouders. En met succes. De VakantieBieb is nog tot en met 31 augustus.

Dit voorjaar attendeerden de gezamenlijke bibliotheken het basisonderwijs op de VakantieBieb, die ook kinderen de mogelijkheid biedt digitaal te lezen tijdens de zomervakantie. Basisscholen bestelden in groten getale ansichtkaarten, die onder de leerlingen zijn verspreid. Inmiddels hebben al honderden kinderen vanaf hun vakantieadres meegedaan aan de winactie. Zo vertellen zij op de kaarten welk boek zij gelezen hebben en wat zij ervan vinden. Prachtige tekeningen en geestige inzendingen getuigen ervan dat kinderen nog steeds met veel overgave en plezier lezen.

Top 5 meest gelezen jeugdtitels:

  • Het leven van een loser (Jeff Kinney)
  • De regels van Floor (Marjon Hoffman)
  • De verschrikkelijke badmeester (Jozua Douglas)
  • Hup Fien! (Harmen van Straaten)
  • De wilde kippen Club (Cornelia Funke)

‘Dat het lezen van kinderboeken weer populairder wordt bleek recent uit cijfers van de VOB; niet verwonderlijk dat kinderen ook steeds meer digitaal gaan lezen gezien het gemak waarmee zij met tablets en smartphones omgaan. Je wordt toch blij van de reactie van een 9-jarig meisje dat vertelt dat ze ‘dislexi’ heeft maar toch graag leest en genoten heeft van het Leven van een loser uit de VakantieBieb. Daar doen we het voor’, zegt directeur Diederik van Leeuwen van Stichting Bibliotheek.nl (BNL).

Stichting Bibliotheek.nl (BNL) ontwikkelt in opdracht van het ministerie van OCW en in nauwe samenwerking met de openbare bibliotheken de digitale bibliotheek. De VakantieBieb en de LuisterBieb zijn twee speciale apps die naast e-books ook deel uitmaken van het pakket aan digitale diensten dat de Bibliotheken beschikbaar stellen. Zo laten zij kinderen en volwassenen ontdekken hoe leuk en makkelijk het is om een e-book te lezen en te beluisteren. Bibliotheekleden kunnen tevens het hele jaar door e-books van de Bibliotheek lezen via het e-bookplatform. Daarop zijn meer dan 5.000 titels beschikbaar.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?