Wespen West-Friesland slachtoffer vele regen

dode wespMedemblik – In grote delen van Nederland zijn maar weinig tot zeer weinig wespen. Het aantal meldingen van wespennesten ligt bij veel bestrijdingsdiensten net als half juni veel lager dan normaal. Diverse bedrijven hebben tot 95 procent minder meldingen. Het lage aantal meldingen komt vooral uit gebieden die in mei met intense neerslag te maken hadden. In de afgelopen anderhalve maand hebben de wespen zich niet of nauwelijks hersteld. Sterker nog, er zijn op grote schaal nog meer intense buien geweest. Opvallend is wel dat relatief veel nesten zich na een behandeling met gif na enige tijd weer ontwikkelen.

De afgelopen maanden hebben we te maken gehad met een groot aantal zeer intensieve buien. Volgens het KNMI waren de buien eind juli zelfs uitzonderlijk intensief en het gebied met zware regen en wateroverlast was opmerkelijk omvangrijk. Op een aantal plaatsen viel meer dan 100 millimeter regen in 48 uur (zie het kaartje van het KNMI hieronder). Op 28 juli viel in Deelen 132 millimeter waarvan 76 millimeter in een uur. Eind mei had ook al een groot deel van Nederland te maken met intense regenbuien, toen vooral in het noorden en oosten van het land.

75% minder overlast in West-Friesland

Ook in West-Friesland is de overlast van wespen met 75% gereduceerd door de vele regen van de afgelopen tijd. Natuurbericht verwacht dat dit nog wel hoger kan gaan uitpakken omdat er de aankomende dagen weer regen wordt verwacht en ook de temperatuur en stuk frisser gaat worden.

In West-Friesland is de periode van eind juli tot heden lokaal al ruim 60mm neerslag gevallen.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.