Tuinders West-Friesland maken kans op geld uit Brussel door boycot Rusland

West-Friesland – Brussel komt begin volgende week met nieuwe, gerichte maatregelen die de groente- en fruitmarkt in de Europese Unie moeten stabiliseren. Dat meldde eurocommissaris van Landbouw Dacian Cioloș donderdag in een verklaring na afloop van ‘zeer nuttige’ gesprekken met de lidstaten.

Veel telers zitten met de handen in het haar sinds Rusland vorige week sancties tegen de Europese agrarische sector afkondigde. Cioloș wil wekelijks met lidstaten om tafel om de situatie te bespreken, voor zolang als dat nodig is. Er moet beter worden samengewerkt om de ontwikkelingen goed in de gaten te kunnen houden, vindt hij.

De maatregelen die Cioloș zal aankondigen, zullen ‘proportioneel en kostenefficiënt’ zijn, valt te lezen. “Ik ben bereid sterke maatregelen te nemen als dat nodig is. Producenten in de EU kunnen daar zeker van zijn. We volgen elke sector en elke markt en als er risico’s ontstaan, grijp ik in.”

De Europese Commissie besprak donderdag de gevolgen van de sancties die Rusland onder meer aan de EU oplegde. Tal van landbouwproducten komen het land niet meer in, waardoor veel Europese telers met overschotten blijven zitten. Dat kan leiden tot forse prijsdalingen. Onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland had er in Brussel op aangedrongen snel te hulp te schieten.

Nederland heeft er tijdens de bijeenkomst in Brussel op aangedrongen ‘snel, maar zorgvuldig’ met maatregelen te komen, meldde een woordvoerder van Economische Zaken donderdag. Ook pleitte Nederland voor een extra bijeenkomst van de ministers van Landbouw van de lidstaten, zodat ‘er knopen kunnen worden doorgehakt’. Die bijeenkomst staat nu voor 5 september in de agenda.

Handen in het haar

Veel tuinders in West-Friesland zitten met de handen in het haar, de prijzen van o.a. komkommers,paprika’s en tomaten zijn onder de kostprijs gedaald en worden doorgedraaid. Dankzij deze steun kunnen deze bedrijven het overleven.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.